Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birleşik Krallık'ta konut fiyatları artışı 17 yılın zirvesine yükseldi.

Nationwide Building Society verilerine göre ülkede konut fiyatları Haziran'da yıllık olarak yüzde 13,4 arttı. Böylelikle konut fiyatlarında Kasım 2004'ten bu yana en hızlı artış yaşandı.

Aylık bazda bakıldığında ise konut fiyatlarının yüzde 0,7 artış kaydettiği görüldü. Böylelikle ortalama fiyatlar 254 bin sterlin seviyesini aştı. Ülkede konut fiyatlarında aylık bazda yükseliş serisi üçüncü aya ulaştı.

Konut kredisi faizleri rekor düşük seviyede

Kovid-19 salgınını kontrol altına alabilmek sebebiyle hükümet tarafından uygulanan 16 aylık sokağa çıkma yasağı, kentsel alanların dışında yer alan konutlara olan talebin artmasına sebep oldu. Aynı zamanda tüketiciler emlak piyasasındaki rekor seviyeye yakın düşük borçlanma maliyetlerinden ve satın almalarda uygulanan geçici vergi indiriminden faydalanıyor.

Nationwide Başekonomisti Robert Gardner, “Ev fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesine rağmen, kredi ödemeleri tarihi standartlara göre yüksek değil.” açıklamasında bulundu.

Veriler, Birleşik Krallık'ın tüm bölgelerinde fiyatların yükseldiğine işaret etti. En fazla artış görülen bölgeler sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 13,4 ile Kuzey İrlanda ve Galler oldu. İskoçya ve Londra en az artışı gösteren bölgeler oldu. Başkent Londra'daki konut fiyatı oranları bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,8'den yüzde 7,3’e yükseldi.