Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Boğa: Demir-çelik sektörünün borsasını oluşturmalıydık

Boğa: Demir-çelik sektörünün borsasını oluşturmalıydık

  • Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Boğa: ''Demir-çelik sektörünün borsasını oluşturmalıydık, fiyatlarını biz belirlemeliydik''

Giriş: 26 Ekim 2010, Salı 14:30
Güncelleme: 26 Ekim 2010, Salı 14:30

ANKARA (A.A) - 26.10.2010 - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Türkiye'nin demir-çelik sektöründeki ağırlığını tam olarak ortaya koymadığını belirtirken, ''Demir-çelik sektörünün borsasını oluşturmalıydık, fiyatlarını biz belirlemeliydik'' dedi.

Ankara Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen ''Demir-Çelik Sektörü Paneli'' Ankara Bilkent Otel'de yapıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, 2009 yılında yaşanan küresel krizden demir-çelik sektörünün de etkinliği ve söz konusu piyasada bir miktar daralma yaşandığını hatırlattı.

Sanayiye ana girdi temin eden bir sektör olarak demir-çelik sektörünün krizden çok fazla etkilendiğine vurgu yapan Boğa, kendilerinin sektörün sorunlarını çözmek için bulunduklarını ve sorunların da sırasıyla çözüleceğini söyledi.

Demir-Çelik Stratejisi'nin bir yılı aşkın bir süredir Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bulunduğunu hatırlatan Müsteşar Boğa, Kurul'dan çıktığı zaman söz konusu stratejinin resmi belge haline geleceğini, daha sonra da eylem planı dahilinde sorunların çözüleceğini kaydetti.

Türkiye'nin dünya demir-çelik üretiminde önemli bir rolü bulunduğunu, fakat bunun tam olarak değerlendirilmediğini söyleyen Boğa, ''Demir-çeliğin borsasını oluşturmalıydık, fiyatlarını biz belirlemeliydik'' diye konuştu.

Türkiye'nin çok ciddi yassı hadde mamul ithalatı ve üretim açığı bulunduğuna da dikkat çeken Boğa, bu açığın kapatılmasının hem sanayiye ana girdi vermek bakımından, hem de cari açığa katkısı bakımından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Ankara Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Poyraz da ekonomik krizden önemli derecede etkilenen sektörün bu yıl toparlanmaya başladığını bildirdi.

-9 AYDAKİ HAM ÇELİK ÜRETİMİ 20,9 MİLYON TON-

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelin moderatörlüğünü yapan Türkiye Demir-Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Türkiye'nin son derece hızlı bir şekilde büyüdüğünü, demir-çelik sektörünün de buna ciddi bir katkısı bulunduğunu söyledi.

Bu yılın Ocak-Eylül döneminde Türkiye'nin ham çelik üretiminin 20 milyon 926 bin ton olduğunu belirten Yayan, yıl sonu itibariyle toplam üretimin 28 milyon 500 bin tona ulaşacağının tahmin edildiğini kaydetti. Yayan, yılın ilk 8 ayında 8,4 milyar dolar değerinde, 11,4 milyon ton demir-çelik ürünü ihracatı yapıldığını da ifade etti.

Türkiye'nin dünya ham çelik üretim sıralamasında şu anda 10. sırada bulunduğuna işaret eden Yayan, en büyük üç üreticinin Çin, Japonya ve ABD olduğunu bildirdi.

Ekinciler Demir Çelik A.Ş. Genel Müdürü Çetin Kaya da dünya ham çelik üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin Çin tarafından üretildiğini, Çin harici dünyanın üretim artış hızının Çin'in çok gerisinde kaldığının görüldüğünü, krizle birlikte tüm dünyanın üretiminde düşüşler yaşanırken, Çin'in durdurulamaz yükselişinin de devam ettiğini söyledi.

Dünya genelinde giderek azalan kriz etkileriyle yavaş yavaş toparlanmaya başlayan global ham çelik üretiminin bu yılın ikinci çeyrek sonu itibariyle yakaladığı 363 milyon tonluk üretim ile yeni bir rekora daha imza attığını belirten Kaya, bu yılın ilk 8 ayı itibariyle üretimde yakalanan yüzde 23'lük artış ile yıl sonunda ulaşılacak yeni üretim rekorunun 1,4 milyar tona yaklaşmasının beklendiğini kaydetti.

Türkiye demir-çelik sektörü hakkında da bilgi veren Kaya, Türkiye'nin en büyük ihracatçı sektörler sıralamasında otomotiv, makine ve aksam parçalarından sonra demir-çelik sektörünün 3. en büyük ihracatçı sektör olduğunu bildirdi.

Kaya, ''Sektörümüz, 2009 yılında yaşanan yüzde 50'ye yakın küçülme ile krizden en ağır şekilde etkilenen sektörlerin başında gelmiştir. 2010 yılında ise krizin etkilerini hissetmeye devam eden sektör tüm sektörler arasında en düşük toparlanma yüzdesine sahip olmaktan kurtulamamıştır'' diye konuştu.

Kibar Holding Yatırım Grubu Başkanı Kerim Dervişoğlu ise 2009 yılında kişi başına düşen ham çelik tüketiminde dünya ortalamasının 214 kilogram (kg) olurken, bu miktarın Güney Kore'de 974 kg, Japonya'da 447 kg, İtalya'da 335 kg, İspanya'da 312 kg, Türkiye'de ise 249 kg olduğunu dile getirdi.

Dervişoğlu, Türkiye'de demir-çelik sektörünün gelişebilmesi için şu önerilerde bulundu:

''Demir-çelik fabrikaları ucuz elektriği nasıl temin edebilirler bunu araştırmalıdır. Gerekirse birleşip kendi elektrik üretim tesislerini kurup ucuz elektrik ile üretim yapmalıdırlar. Buna ilave olarak yabancı demir-çelik üreticilerinin yaptığı gibi yurt dışında cevher-kömür yatakları satın alınmalı veya ortak olmalıdırlar.''

Asil Çelik Yönetim Kurulu Üyesi ve Diler Holding Koordönatörü Necdet Utkanlar da vasıflı çelik üretimi konusunda mutlaka yeni yatırımların yapılması gerektiğini bildirdi.