Advertisement

Borsa İstanbul, Salı günü yaşanan sert düşüşün ardından yeni işlem gününe yükselişle başladı.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,92 artışla 1.413 puandan girdi. Açılışta bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 1'i aşarken, sınai endeksinde ise yüzde 0,9 olarak kaydedildi.

Salı günü fiyatlamalar üzerinde erken seçim olasılığına ilişkin değerlendirmelerin etkisi olduğu belirtildi. Endeks pozitif başlangıç yaptığı günü öğleden sonra gelen sert satışların etkisiyle yüzde 3,58 düşüşle 1.400 puandan tamamlamıştı.

QNB Finansinvest'in değerlendirmesinde 1437 seviyesinin aşağı kırılması ile kısa vadeli görünümün zayıfladığı belirtilirken bu seviyenin direnç haline geldiği, 1380 puanın ise destek seviyesi olduğu belirtildi.

Küresel piyasalarda pozitif fiyatlama

ABD enflasyonuna ilişkin endişelerin bir miktar gerilemesi küresel piyasalarda pozitif fiyatlamaların baskın olduğu görüldü. Salı günü dolar endeksi Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi de son iki haftada yüzde 1,70’den yeniden yüzde 1,60’ın altına geriledi. ABD hisse senedi endekslerinde ise teknoloji hisselerinde hafif yükselişler diğer sektörlerde bir miktar satış gözlendi. Yeni işlem gününde ABD vadelilerin ve Asya piyasalarının alıcılı olduğu görüldü.

Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ise varlık alım azaltma tartışmalarının yakınlaştığına işaret etti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Salı günü CNBC'ye yaptığı açıklamada ayda 120 milyar dolar düzeyindeki tahvil alımlarının azaltılması hakkında "(Alımların) azaltılmasını görüşmeye başlamak için yapılan görüşmelerden bahsediyoruz" dedi.

Daly, "Herkesin şunu bildiğinden emin olmak isterim ki bu söylediklerin şu anda bir şey yapılacağı anlamına gelmiyor" dedi. Daly istihdamın artacağına inandığını ancak hâlâ salgın öncesi döneme kıyasla 8 milyon kişinin işsiz olduğuna dikkat çekerek, "Şu anda politikalarımız iyi bir noktada. Bu konuda sabırlı olmamız gerekiyor" dedi.

Daly'den önce konuşan Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida varlık alımlarını azaltma tartışmalarına önümüzdeki toplantılarda başlanabileceğini söyledi. Yahoo Finance’e konuşan Clarida “Bence bu, veri akışına bağlı olacak” ifadelerini kullandı. Clarida yukarı yönlü fiyat baskılarının geçici olacağı yönündeki Fed değerlendirmesini de yineledi.

Bir diğer Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles ise Senato Bankacılık Komitesi’nde konuştu. Quarles enflasyonun geçici olduğuna dair görüşlerinde yanılıyor olmaları durumunda bu soruna yönelik ellerinde araçlar bulunduğunu vurguladı.