Advertisement

Avrupa'da endeksler yatay bir seyir izlerken yabancı takasının gerilediği BIST 100 'de negatif ayrışma izlendi

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,65 düşüşle 1.393 puandan tamamladı. Bankacılık ve sanayi endekslerinde günlük kayıp da yüzde 1'in üzerinde gerçekleşti.

BIST 100 endeksinde seansın öğleden sonra olan bölümünde satışlar hızlanmış ve 1.375 puanın altını test edilmişti.

Piyasa aktörleri düşüşte yabancı kurumlardan gelen satışların etkili olduğuna dikkat çekti. Almanya'nın Türkiye'yi yüksek riskli ülkeler kategorisine dahil etmesi THY hisseleri üzerinde baskı yarattı.

Yabancı takası gerilemeye devam ediyor

Borsada son günlerde düşük işlem hacmi dikkat çekerken, yabancı takasındaki düşüş ivmesinin de devam ettiği görülüyordu. Borsada yabancı takası payı yüzde 42,5 seviyelerine kadar geriledi.

Yabancıların son günlerinde hızlı çıkış yaptığı Mart ayında borsada net satış 1 milyar doları aştı.

Borsa İstanbul verilerine göre pay Piyasasında Mart ayında yabancı yatırımcılar 1 milyar 226,8 milyon dolar net satım yaptılar.

Buna göre, yabancılar 27,7 milyar dolar tutarında alım yaparken, 28,9 milyar dolar tutarında satım gerçekleştirdi. Yabancıların toplam işlem hacmi 56,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yılın ilk 3 aylık döneminde yabancıların alım işlemleri 92,2 milyar dolar, satım işlemleri 94,1 milyar dolar olurken, net satım miktarı 1,9 milyar dolar oldu.

Almanya Türkiye'yi yüksek riskli ülkeler arasına dahil etti

Almanya, günlük vaka sayısı 55 binin üzerine çıkan Türkiye'yi özellikle enfeksiyon riskinin yüksek olduğu ülkeler listesine dahil etti. Türkiye'nin daha önce "risk bölgesi" olan statüsü böylece "yüksek insidans bölgesi" olarak değiştirildi.

Deutsche Welle'nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanlığı, son yedi günlük vaka sayısının 100 bin kişide 200'den fazla hale gelmesi nedeniyle bu değişikliğin gerçekleştiğini açıkladı.

Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) sayfasında yer alan bilgilere göre Türkiye'nin yanı sıra bugün Hırvatistan, Ermenistan ve Ukrayna'nın da enfeksiyon riskinin yüksek olduğu bölgeler listesine alındı.

VTimes’ın haberine göre de Rus hükümeti yetkilileri koronavirüs salgını önlemi olarak Türkiye’ye Rus turist göndermemeyi tartışacak.