Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda tahvil piyasasına yönelik gelişmeler risk iştahını desteklerken, Borsa İstanbul güne yatay bir giriş yaptı.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,12 artışla 1.558 puandan başladı.

ABD Hazinesi’nin Perşembe günü gerçekleştirilen 30 yıl vadeli tahvil ihalesinin de sorunsuz geçmesiyle, bu haftaki 120 milyar dolarlık borçlanma takvimi tamamlanıken, küresel tahvil piyasaları rahat bir nefes aldı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi Perşembe günü bir ara yüzde 1,473’a kadar geriledikten sonra yüzde 1,537’den kapandı. Yeni günde ilk işlemler yüzde 1,544’ten geçti. Tahvil piyasalarının sakinleşmesinde bu hafta ABD’de açıklanan ılımlı enflasyon verileri ile Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım hızını somut şekilde artıracağını duyurması da etkili oldu.

Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketini imzalaması Wall Street endekslerini zirvelere taşıdı. Teknoloji hisseleri yükselirken, bu kez S&P 500 endeksi yüzde 1’in üzerinde artışla rekor kırdı. Nasdaq 100 endeksi de yüzde 2,5’in üzerinde bir yükselişle günü tamamladı.

Yeni günde Asya endeksleri de genel olarak değer kazandı. Japon Nikkei endeksi yüzde 1,5’e yakın yükselişle bu harekete öncülük etti. Çin borsasında, ABD ile ilişkilerin yeniden odak noktası haline gelmesiyle temkinli seyir izlendi.

Kurda yön yukarıda

Dolar/TL kurunda haftanın son gününde ilk işlemlerde yukarı yönlü seyir izlendi.

Aralıksız üç işlem gününde dolara karşı toplam yüzde 3,6’nın üzerinde yükselen Türk lirası, diğer gelişen ülke para birimlerine paralel şekilde düşüş gösterdi.

Kurda gong öncesi 7,56 seviyesinin üzeri test edildi.

Borsa Perşembe günü yeşile tutunamadı

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz açıklamaları ve ABD piyasalarının açılmasının ardından Dolar/TL’de görülen hareketlenme özellikle banka hisseleri kaynaklı olarak BIST-100 endeksinde yüzde 0,5 düzeyinde kayba neden olmuştu.

Böylece endeks yeni bir rekor kırma denemesini ertelemek zorunda kaldı.

Dikkatler reform paketine çevrildi

Haftanın son işlem gününde yurtiçi piyasaların gündeminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı reform paketi de ilk sıralarda yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün saat 15:00’te İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda konuşacak. Geçen hafta açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nın ardından Erdoğan’ın bu toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan öncülüğünde uzun süredir üzerinde çalışılan, makroekonomik istikrar politikaları ve yapısal politikaları içeren ekonomik paketin ayrıntılarını açıklaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı, reform gündeminin merkezinde, makroekonomik istikrar kapsamında, kamu maliyesi, enflasyonla mücadele, finansal sektör ve cari açıkla mücadele gibi alanlara öncelik verildiğini belirtmişti. Reform paketi çerçevesinde kamu alım ihalelerinde yeni bir sisteme geçilmesi, fiyat istikrarını temin için kalıcı tedbirler geliştirilmesi, sermaye piyasalarının güçlendirilmesi ve finansal kapsayıcılığın artırılması konusunda da yeni politikalar hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Borsa İstanbul, Gübretaş hisselerinde açığa satışı dondurdu

Borsa İstanbul’dan KAP’a yapılan açıklamada 26 Mart seans sonuna kadar Gübretaş hisselerinin açığa satış ve kredili işlemlere konu edilemeyeceği bildirildi. Karar, Sermaye Piyasası Kurulu’nun kararınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında alındı.

Yabancının hisseden çıkışı sürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 5 Mart haftasına ilişkin verileri yabancı yatırımcının hızını kaybetse de hisseden çıkışının sürdüğünü gösterdi.

Verilere göre 5 Mart haftasında yabancı yatırımcılar 10,1 milyon dolarlık net hisse satışı yaptı. Buna karşılık ise tahvilde 49,8 milyon dolarlık alım gerçekleşti.

Bu rakamların ardından yılbaşından bu yana yabancıların toplam portföy girişi 859 milyon dolar oldu. Bu dönemde tahvillere 1,56 milyar dolarlık giriş olurken, hisse tarafında ise 698 milyon dolarlık çıkış kaydedildi.