Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalarda birbirini takip eden pozitif haber akışının etkisi kısa süreli oldu.

Önce Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen sinyaller, ABD tahvil ihalelerindeki pozitif sonuçlar ve ABD Başkanı Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık yardım paketini imzalaması küresel piyasalara rahatlama getirirken, riskli varlıklara yönelik iştahı da desteklemişti. Fakat tahvil getirilerinin yükselişiyle yine risk iştahında baskı oluştu.

ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 1,60 seviyesini gördü. ABD 10 yıllık tahvil getirisi Perşembe günü bir ara yüzde 1,473 seviyesine kadar geriledikten sonra yüzde 1,537’den kapanmıştı. Yeni günde ilk işlemler yüzde 1,544’ten geçmişti. Tahvil piyasalarının sakinleşmesinde bu hafta ABD’de açıklanan ılımlı enflasyon verileri ile Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım hızını somut şekilde artıracağını duyurması da etkili olmuştu.

Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketini imzalaması Wall Street endekslerini Perşembe günü zirvelere taşırken tahvil faizlerinin yükselişiyle vadeli işlemlerde düşüş hızlandı. Nasdaq 100 vadelilerinde günlük düşüş yüzde 2'yi buldu.

Başkan Biden paketi beklenenden bir gün önce imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, koronavirüs pandemisinin ekonomi üzerindeki etkilerini hafifletmesi hedeflenen 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketine imza atarak, on milyonlarca Amerikan vatandaşına, şirkete, eyalet ve yerel yönetimlere mali destek sağlayacak ilk yasama başarısına da elde etmiş oldu.

Paketi beklenenden bir gün önce imzalayan Biden, söz konusu teşvik tasarısının ülkesindeki geniş kesimlerden “güçlü destek” bulduğunu söyledi ve “Bu tarihi yasa bu ülkenin omurgasını yeniden inşa etmekle ilgili” dedi. ABD Senatosu’ndaki oylamada hiçbir Cumhuriyetçi üyenin oy vermediği tasarı, önceki gün ABD Temsilciler Meclisi’nde 211’e karşı 220 oyla kabul edilmişti. Demokratlar, özel bir yasal düzenlemeyi devreye sokarak tasarıyı Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyaç olmayacak şekilde Senato’dan geçirmeyi başarmıştı.

ABD tarihinin en büyük ikinci teşvik paketi kapsamında, doğrudan nakit yardımının yanı sıra işsizlik yardımları, eyalet ve yerel yönetimlerin desteklenmesi ve aşı dağıtımına yönelik düzenlemeler yer alıyor. Yılda 75 bin dolardan az kazanan vatandaşlara tahsis edilen 1.400 dolarlık bireysel çeklerin de bu hafta sonu itibarıyla dağıtımına başlanacağı belirtildi.