Advertisement
ENERJİ ABONE OL

BOTAŞ Doğalgaz Tedariği ve İhracatı Müdür Yardımcısı Yunus Emre İcik, Flame Gas Konferansı'nda yaptığı bir konuşmada Türkiye'nin kısa ve orta vadeli doğalgaz tekliflerine açık olduğunu belirtti.

BOTAŞ'ın sıfır karbon likit doğalgaz tedarikiyle de ilgilendiğini belirten İcik, Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin bu yıl 60 milyar metrekübe ulaşacağını yeniden dile getirdi.

Azerbaycan Türkiye’ye doğalgaz ihracatını artırıyor

Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov, Moskova’da düzenlenen Rus Enerji Haftası’nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, halen yıllık 6 milyar metreküp olan Türkiye’ye doğalgaz ihracatının, 2023'te yıllık 3,5 milyar metreküp artırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Azerbaycan, Avrupa ve Türkiye’ye doğalgaz ihracatının 2022 yılında, 10 milyar metreküpü Avrupa'ya olmak üzere, 16 milyar metreküp olmasını bekliyor. Azerbaycan bu yıl Türkiye'ye 5,8 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti.

Bakan Dönmez: Görüşmelerimiz sürüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kış aylarında artacak gaz talebinin karşılanması için ek kaynak görüşmelerinin sürdüğünü ve hanehalkının, esnafın, ve üreticilerin korunması için tüm imkanların kullanılacağını söylemişti.

"Enerji fiyatlarının küresel ekonomileri allak bullak ettiği bir dönemde, maliyet artışlarının vatandaşlarımıza en az seviyede yansıması için bütün çabayı ortaya koyuyoruz" diyen Dönmez, uzun dönemli doğalgaz anlaşmalarının görüşmelerde ellerini rahatlatan bir unsur olduğunu belirtmişti.

Bayraktar: Türkiye'nin doğalgaz talebi bu sene çok yüksek olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Gastech Konferansı’nda Türkiye’nin doğalgaz talebinin bu yıl çok yüksek olacağını, Gazprom ve diğer likit doğalgaz şirketleriyle yeni kontratların görüşüldüğünü söylemişti.

Türkiye’nin doğalgaz talebinin bu yıl 60 milyar metreküp civarında olacağını belirten Bayraktar, yükselen doğalgaz fiyatlarının zorlayıcı olacağının altını çizmişti.

Gazprom’dan yapılan açıklamada bu yılın başından itibaren Türkiye’ye yapılan doğalgaz ihracatının 20,3 milyar metreküpe ulaştığı bildirilmişti. Şirket Türkiye’ye söz konusu dönem için rekor oranda doğalgaz tedarik ettiğini bildirdi Gazprom Türkiye’ye 2020’de aynı dönemde 8 milyar metreküp tedarik etmişti.

BOTAŞ'a sermaye transferi planlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda sene içerisinde doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zamların BOTAŞ ve EÜAŞ’ın maliyetlerini karşılamakta yetersiz olduğu ve finansman ihtiyacının karşılanması için bu kuruluşlara sene içerisinde sermaye transferi yapılmasının planlandığı belirtildi.

Programda 2021 yılında ham petrol fiyatları ve döviz kurunda yaşanan artışın BOTAŞ’ın ve EÜAŞ’ın maliyetlerini önemli ölçüde artırdığı vurgulandı.

2021 yılında yağışların mevsim normallerinin altında kalmasının hidroelektrik potansiyelinde azalmaya neden olduğu belirtilirken, bunun sonucu olarak EÜAŞ’ın doğalgaz santrallerinden elektrik üretimini artırmasıyla maliyetinin yükseldiği ve BOTAŞ’ın da doğalgaz satış miktarında artışların yaşandığı dile getirildi.