Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Teknoloji şirketlerine odaklanan Cathie Wood’un ARK Innovation Borsa yatırım fonuna ve Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway’ına yapılan yatırım son 2 senede aynı getiriyi sağladı. Aradaki tek fark ise iki farklı yatırım stilinin en bilinen örnekleri olan iki fonun aynı getiriye ulaşma yolları oldu.

ARK’ın dinamik büyüme odaklı yatırım stratejisi yatırımcıları zirvelere ve diplere sürüklerken Bekshire’ın klasik değer yatırımı yaklaşımı yavaş ama istikrarlı bir getiri sağladı.

Daha önce Tesla için 3 bin dolarlık hedef fiyat belirleyen Wood’un borsa yatırım fonu ARK Innovation’ın getirisi 2020 başından bu yana Nasdaq’ın da altında kaldı.Son iki senede Nasdaq yüzde 66 getiri sağlarken ARK Innovation yüzde 43 getiri sağlayabildi.

2020 yılında Nasdaq’ın getirisini neredeyse üçe katlayan ARK Innovation, 2021 yıl başından bu yana yüzde 21 düşüş kaydederek üç senenin sonunda Nasdaq endeksi ile aynı getiriyi sağlamış durumda.

ARK Innovation borsa yatırım fonunda en fazla ağırlığı olan hisse bir dönem yüzde 8,37 ile Tesla olurken Zoom Video Communications, Spotify ve Shopify gibi şirketler de ARK Innovation’ın portföyünde yer alıyor.

Buffett Apple'dan 120 milyar dolar kazandı

Buffett’ın hızlı yükselen teknoloji hisselerine karşı muhafazakar tutumu belgesellere konu olmuştu. Yatırım danışmanları Todd Combs ve Ted Weschler sayesinde teknoloji sektörüne yatırım yapmaya daha sıcak bakan Buffett, Apple’a yaptığı yatırımdan 120 milyar dolar kazanmıştı.

Berkshire Hathaway 2016 ve 2018’in ortalarında Apple hissesi almaya başlamıştı ve satın almalar sonrasında holding iPhone üreticisinin yüzde 5 hissesine sahip olmuştu. Hisselerin toplam maliyeti bu süreçte 36 milyar dolar olurken Apple’ya yapılan yatırımın toplam değeri şu an 160 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Ark Invest'in kurucusu ünlü yatırımcı Cathie Wood'un en önemli borsa yatırım fonu Pazartesi gününe kabus gibi başlangıç yaptıktan sonra dipten gelen tepki alımlarıyla kayıplarını kurtardı.

Akşamüstü Intellia Therapeutic Inc., Beam Therapeutics Inc. ve Shopify Inc. gibi kritik hisselerinde yaşanan ralli sonrası yüzde 2,8 yükselen yatırım fonu toplamda yüzde 9,1’e yakın bir kaybı silmiş oldu. Pazartesi günü yaşanan oynaklık Wood'un favorisi olan teknoloji ve biyoteknoloji hisselerindeki yükselişin de son safhasına ulaşmış olduğuna işaret etti.

Pazartesi günkü yükselişe rağmen ARKK’ın yılın ilk haftalarında yaşadığı yüzde 22’lik düşüş tarihinin en kötü ayı olarak kayıtlara geçerken yatırım fonunu kapsayan 43 hissenin her biri en az yüzde 4,1’lik değer kaybı yaşadı. Firmanın en büyük iki borsa yatırım fonu olan ARK Genomic Revolution Fonu (ARKG) ve ARK Next Generation Internet Fonu (ARKW) her biri 2022’de yüzde 22’lik düşüş yaşadı.

Bitcoin haftaya Nasdaq ve küresel piyasaların genelinde yaşanan sert düşüşle başladıktan sonra Nasdaq’ın günü hafif pozitife dönerek kapatmasıyla 36 bin doların üzerine tırmandı.

Küresel risk iştahının azalması ve jeopolitik endişelerin artmasıyla piyasalar düşerken, Nasdaq ile korelasyonu son aylarda giderek yükselen Bitcoin de kayıplardan etkilendi. Pazartesi günü 33 bin doların altına gerileyen Bitcoin, piyasalardaki rüzgarın tersine dönmesiyle beraber akşam saatlerinde hızlı bir yükseliş kaydetti.

Bitcoin’in Nasdaq ile olan korelasyonunun yükselmesi de kripto paranın geleneksel piyasalardaki hareketlerden giderek daha fazla etkilendiği anlamına geliyor. Böylece Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasındaki gerginliğin artması küresel risk iştahını baskılarken Bitcoin fiyatlarını da aşağı yönlü etkilemiş oldu.

Oanda piyasa analistlerinden Edward Moya, Bitcoin için dönüm noktasının geldiğini belirterek, “Eğer Wall Street’te panik satışları yeniden başlarsa Bitcoin için 30 bin dolar seviyesi destek sağlamayabilir” dedi.

Diğer bir Oanda piyasa analisti Craig Erlam ise 30 bin dolardaki desteğin kırılmasının psikolojik destek olan 40 bin doların kırılmasıyla karşılaştırılamayacağını söyledi. “30 bin dolar 2021 boyunca dayanan önemli bir destek seviyesi” diyen Erlam, bu seviyenin aşılması halinde görünümün kötüleşebileceğini vurguladı.

Altın fiyatları küresel piyasalarda risk iştahının azalması ve yatırımcıların Fed toplantısına odaklanmasından destek bularak yükseldi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen 800 TL sınırındaki seyrini sürdürüyor.

Küresel risk iştahının azalması ve jeopolitik endişelerin artmasıyla piyasalar düşerken, güvenli liman altın bu endişelerden destek buldu. Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasındaki gerginliğin artmasıyla Rus Borsası pazartesi gününü yüzde 5 düşüşle kapatırken Avrupa piyasaları da günü kayıpla kapattı.

Dünyadaki en büyük altına dayalı Borsa yatırım fonu olan SPDR’ye net para girişi geçen hafta cuma günü listelendiğinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yatırımcılar SPDR Altın Fonu’na cuma günü 1,63 milyar dolar değerinde para yatırdı.

SPDR fonuna olan girişler yatırımcıların uzu dönemli altın yatırımlarının bir göstergesi olarak görülüyor. Değerli metal altının kayıpla kapattığı 2021 yılında SPDR fonundan ciddi derecede çıkış yaşanmıştı.

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) salı ve çarşamba günü toplanarak Ocak ayı için faiz kararını açıklayacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistler Fed’in bu toplantıda Mart ayındaki faiz artırımının sinyalini vermesini beklediklerini belirtti.

Goldman Sachs ise Fed’in politika faizini Wall Street’in beklediğinden daha agresif bir şekilde artırma riski olduğunu söyledi. Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius, haftasonu müşterileriyle paylaştığı bir notta Mart, Haziran, Eylül ve Aralık’ta olmak üzere 4 adet faiz artırımı beklediklerini söyledi.

Ons altın fiyatı

Ons altın, geçen haftayı yüzde 1’e yakın yükselişle kapatarak son 6 haftanın 5’ini kazançla geçirmiş oldu. Haftaya yatay bir seyir başlayan ons altın, küresel piyasalardaki risk iştahının azalmasından destek bularak 1.842 dolara tırmandı.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta küresel altın fiyatlarındaki yüksek seyre rağmen Dolar/TL ’deki dalgalanmadan etkilenmişti. Yeni haftaya da dolar kurundaki yükselişi takip ederek başlayan gram altın, salı günü 797 TL seviyesinde bulunuyor.

Bu sabah Asya hisse senedi endeksleri, Wall Street’teki satışları takip ederek düşüyor.

Japon Nikkei endeksi yüzde 2’nin üzerine gerilerken, Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 de ekside. Avustralya’da S&P/ASX 200 endeksinde kayıplar yüzde 3’ü aştı.

Pazartesi günü ABD’de gerçekleştirilen ve Şubat 2020’den bu yana en yüksek talebi çeken iki yıllık tahvil ihalesinin ardından aynı vadeli devlet tahvilinin getirisi 3 baz puan düşüşle yüzde 0,9710’dan kapandı. Bir ara yüzde 1,7830’a kadar çıkan ABD 10 yıllık tahvil getirisi de kapanışta yüzde 1,77 seviyesindeydi. İki vadede de tahvil getirileri bu sabah hafif yükseldi.

Bloomberg Dolar Endeksi Pazartesi günü yüzde 0,32 yükselişle 1.175,4 seviyesinden kapandıktan sonra bu sabah kazanımlarını yatay bir seyirle koruyor. Pazartesi günü bir ara 33 bin seviyesinin altını test eden Bitcoin, bu sabah 36 binin üzerinde. Haftanın ilk işlem günü yaklaşık yüzde 2 düşüş kaydeden petrol fiyatları bu sabah biraz toparlanıyor.

Wall Street’te sert dalgalanma

ABD hisse senedi endeksleri Pazartesi günü gün içinde yaşanan yüksek hacimli, sert satışların ardından pozitif bölgede kapanış yapmayı başardı. Düşüşlerde, Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya başlayacak olması, ABD’nin Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle Rusya ile ilişkilerinin iyice gerilebileceğine dair endişeler etkili oldu. Bir ara son iki yılın en yüksek seviyesi ile yüzde 4 günlük düşüş kaydeden S&P 500 endeksi yüzde 0,28 yükselişle günü kapatırken, yüzde 5’e varan bir günlük kayıp yaşayan Nasdaq 100 endeksi de kapanışta yüzde 0,5 artıdaydı. S&P 500 endeksinde beklenen oynaklığa ilişkin önemli bir gösterge olan VIX endeksi dün bir ara yüzde 35’e yakın yükselişle Ekim 2020’den bu yana en yüksek seviyesi olan 38,94 seviyesine kadar çıktıktan sonra, yaklaşık yüzde 4 yükselişle 29,90 seviyesinden kapandı.

Yeni günün ilk işlemlerinde vadeli endekslerde devam eden sert düşüşler, satış dalgasının sona ermiş olmayabileceğine işaret ediyor. JPMorgan Chase & Co. Stratejisti Peng Cheng tarafından derlenen verilere göre, pazartesi günkü panik satış dalgasında bireysel yatırımcıların öğlen saatlerinde kadar -- büyük bölümü de ilk işlem saatinde olmak üzere -- 1,36 milyar dolarlık hisse satışı yapması etkili bir faktör oldu. Bu arada borsalarda yaşanan satış dalgasının ardından yatırımcıların Fed faiz artırımlarına yönelik beklentilerinde değişiklik olmadı. Şimdilik swap piyasalarında Fed’in, ilki 25 baz puan ile mart ayında olmak üzere, 2022’nin tamamında yaklaşık 100 baz puan faiz artıracağı fiyatlanıyor.