Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya merkez bankası Bundesbank, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin resesyonun kıyısında olabileceği uyarısında bulundu ve bu durum, politika yapıcılar için destekleri artırma konusunda diğer bir baskı unsuru daha oluşturdu.

Bundesbank, aylık raporunda, Almanya'da üretimin üçüncü çeyrekte "cansız" kalacağını ve "hafifçe düşmeye devam edebileceğini" kaydetti. Böylelikle Almanya ekonomisi, Nisan-Haziran dönemindeki ikinci çeyrekte yüzde 0.1 küçüldükten sonra ikinci kez daralma gösterebilir ve resesyon olarak tanımlanan duruma girebilir.

Bu öngörü, beklenenden daha kötü çıkan Almanya verileri ve yetersiz şirket karlarının ardından geldi. Bu gelişmeler Euro Bölgesi'nin kalan kısmını da aşağı çekti ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ekstra parasal teşvik konusunu değerlendirmeye almasına neden oldu. Almanya'da hükümet de ayrıca krizin kötüleşmesi durumunda harcamaları artırabileceğini işaret etti.

Bundesbank, devam eden zayıflığa neden olarak sanayi kesimindeki zayıflığı işaret etti ve iç talebin de zayıflayıp zayıflamayacağının belirsiz olduğunu kaydetti.

Bir hafta önceye dek, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Almanya ekonomisinin içinde bulunduğumuz çeyrekte yüzde 0.2 büyüyeceği tahmininde bulunuyorlardı, ancak daha sonra aralarında Deutsche Bank'ın da bulunduğu bazı büyük kuruluşlar tahminlerini düşürdüler. Birçok analist, devam eden küresel ticaret gerilimlerinin imalat sektöründeki gerilemenin sürmesine neden olacağı ve bunun da er ya da geç halen güçlü seyreden hizmet sektörüne sıçrayabileceği endişelerini taşıyor.