Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Lisanssız güneş enerjisinde üretim fazlasının bir kısmının bedelsiz verilmesini düzenleyen kararın güneş enerjisinde potansiyel kaybına neden olacağı bekleniyor.

Çatıges CEO’su Utku Korkmaz Bloomberg HT yayınında söz konusu düzenleme sonrasında iş potansiyellerinin azalacağını belirtti.

Güneş enerjisindeki üretimin fazlasının bir kısmının bedelsiz olarak verilmesinin talep edilmesinin işin negatif kısmı gibi göründüğünü söyleyen Korkmaz “Bir sanayici bir önceki yılda tükettiği elektriğin tüketim miktarı kadarını bir sonraki tüketim yılında satabilecek. Örneğin, sanayici 2022 takvim yılında 100 birim elektrik tüketimi gerçekleştirmişse, 2023 takvim yılında 100 birim fazla elektriği satabilecek. 100 birim fazlaya ulaştıktan sonra artık satış gerçekleşmeyecek. Ancak aynı takvim yılı içerisinde bir önceki takvim yılındaki tüketimin üzerine çıkılırsa yeni bir satış hakkı elde ediyor olacak.

İçinden geçtiğimiz süreçte elektrik üretiminde her kaynağın kullanılması gerekiyor. Bu düzenleme ile üretilebilecek elektriği kaybetmiş olacağız. İnsanlar bunu bedelsiz olarak vermek istemeyecekler. İnsanlar ya üretimlerini kısacaklar ya da bir sonraki seneki satış hacmini artırabilmek için ekstra tüketim yaratacaklar. Bu da arz güvenliği konusunu daha büyük bir problem haline getirecek. Yönetmeliğin bu tarafında süreç içinde düzenlemeler yapılmasını ümit ediyorum” diye konuştu.

Bu yönetmeliğin olumlu bir tarafı da olduğunu söyleyen Korkmaz “İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında aynı bölgede üretim yapamayan insanlar için, İstanbul’da tüketim yapan birisi Konya’da üretim yaparak mahsuplaşma gerçekleştirebilecek. Bu sektörün çok uzun zamandır beklediği bir şeydi” dedi.

Korkmaz "Çatıges olarak önümüzdeki sene olan iş potansiyelimiz muhtemelen yüzde 50 azalacak. Bugün yaptığımız tesislere baktığımızda, insanlar ihtiyatlı olarak, tüketimlerinin artabileceğini düşünerek, tüketimdeki mevsimselliği düşünerek kurabildikleri kadar kurma yönünde bir insiyatif göstermişlerdi. O yüzden önümüzdeki sene sektör biraz daralacak." değerlendirmesinde bulundu.