Advertisement

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Şen ve Bloomberg HT Radyo Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.

Varlık Fonu bünyesinde yer alan ÇAYKUR ile ilgili soruları da yanıtlayan Sönmez, Türkiye Varlık Fonu'na dört tane KİT'in devredildiğini hatırlattı.

Sönmez, "Bunlar TPAO, BOTAŞ, Eti Maden ve ÇAYKUR. KİT kanunu ayrı bir regülasyona tabi. ÇAYKUR, Tarım Bakanlığının kontrolünde olan bir yapı. Türkiye Varlık Fonu, burada ekonomik fayda olarak, hissedarlık olarak şirketlerin sahibi. Buna aslında toplam bir devlet bakış açışı olarak bakmak lazım" dedi.

Sönmez, ÇAYKUR'un neden zarar açıkladığını sorusuna şu yanıtı verdi: "ÇAYKUR esasında sosyal bir şirket. Türkiye'nin stratejik bir ürünü olan çay, Türkiye'ye ilk kalkınma planı ile 1930’larda gelmiş. Ondan öncesinde Türkiye'de çay yok, kahve içilen bir ülkeyiz. ÇAYKUR, bölgesel kalkınmayı destekleyen bir şirket esasında. Bugün Rize'nin ekonomisine baktığınızda çayın her yerde olduğunu görüyorsunuz. ÇAYKUR'un sosyal bir yanı var, bunu sadece ticari mantıkla çalıştıramazsınız. Burada tabii belli verimlilik alanları yaratılabilir, mesela dağıtım kanalları gibi... İnsanların gözünden kaçabiliyor, mesela bugün ÇAYKUR, Asya'da kullanılan maça çayını bile üretebiliyor, soğuk çayı da üretiyor. Sadece bildiğimiz siyah çayı üreten bir şirket değil, katma değerli üretim de yapıyor. Ama bu zaman içerisinde bizim ihracat tarafını da güçlendirerek ve katma değerli ürünleri de daha fazla satarak ve raflarda daha iyi görünerek ÇAYKUR'u daha verimli hale getirebiliriz. Ama bu bir süreç, bir gecede olmuyor."

Varlık Fonu olarak bazı önceliklerinin olduğunun altını çizen Sönmez, "ÇAYKUR yönetimiyle de çok yakın çalışıyoruz, iletişim halindeyiz. Ama buradaki yapıya devlet gözünden bakmakta fayda var, sadece Varlık Fonu olarak değil. Çünkü kanun ve regülasyon daha geniş bir çerçeveyi kapsıyor. KİT'lerin sadece ticari bir şapkası yok, bunu unutmayalım. KİT'lerin bir de sosyal şapkası var. Çok önemli bir ürünü spesifik bir bölgede alan, işleyen, dağıtan ve satan bir yapı. Bunu gözardı etmememiz gerekiyor" dedi.