Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberde Çin’in, ABD ürünlerine uyguladığı tarifeleri kaldırmadığı sürece ABD’den  yıllık 50 milyar dolarlık tarım ürünü almakta zorluk çekeceği bunun ortadan kalkması için de Trump’ın ticaret savaşının başından bu yana koyulan tüm tarifeleri geri çekmesi gerektiği bildiriliyor.

Kaynaklar, Pekin’in ticaret anlaşmasının ‘ilk aşamasının’ bir parçası olarak, ABD’den daha fazla tarım ürünü ithal etmeyi kabul ettiğini ancak, alımların şu anki konjonktürde  40 ya da 50 milyar dolar seviyesine ulaşmasının çok olası görünmediğini bildirdi.

Bu durum her ne kadar Washinton ve Pekin arasında geçen hafta el sıkışarak anlaşma gerçekleştirme yoluna girilse de hala ne ölçüde ayrı düştüklerini vurguladı.  Washington 2017 yılında 20 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiren Çin’in tarifelerle daha yüksek hacimli alımlar yaptığını belirtti.  Pekin’in konumu ise anlaşmayı ilk başta tanımlanandan daha karmaşık hale getiriyor.

ABD Hazine Bakanı yaptığı açıklamasında,  Çin'in iki yıl boyunca ABD'den gerçekleştireceği tarımsal ürün ithalatının 40 ile 50 milyar dolar arasında olacağını belirtmişti.