AMB başekonomisti Lane'den yeni enerji şoku uyarısı
-
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başekonomisti Philip Lane, enerji fiyatlarındaki yeni artış dalgasının, Euro Bölgesi'nde enflasyonun öngörülenden daha uzun süre yüksek seviyelerde kalacağı anlamına geldiğini söyledi.
İsviçreli Le Temps gazetesine verdiği demeçte Lane, “Şu anda sadece petrolde değil, doğalgazda da ikinci fiyat artış dalgası yaşıyoruz. Bu ikinci enerji fiyat artış dalgasının, 2027 ortasından itibaren hedefimize doğru düşüş yaşanmadan önce, daha yüksek ve daha kalıcı enflasyona yol açacağını düşünüyoruz” dedi.
Lane, “Bugün tanık olduğumuz ‘enerji fiyatlarındaki ikinci dalga artış’, gıda fiyatları, elektrik dahil geniş anlamıyla enerji fiyatları ve genel olarak mallar üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacak. Öte yandan, hizmetler üzerindeki baskı sınırlı kalacak" dedi.
İran savaşının enerji maliyetlerini hızla yükseltmesi nedeniyle bu ay yapılan ikinci faiz artışının ardından, yetkililer şimdiden daha fazla sıkılaştırma için zemin hazırlamaya başladı. Ekim ayında bile çeyrek puanlık bir artış daha söz konusu olabilir.
REKLAM
REKLAM
Euro Bölgesi’nde enflasyonun önümüzdeki aylarda yaklaşık yüzde 4’e yükselmesi bekleniyor. AMB'nin son tahminlerine göre ise bu yıl ve gelecek yıl ortalama enflasyonun sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 2,5 olacağı öngörülüyor. Bu tahminler yüzde 2’lik hedefin oldukça üzerinde. Aynı zamanda ekonomi dayanıklılığını sürdürmeye devam ediyor.
Lane, “Bu sonbaharda daha şiddetli ve daha uzun süreli bir şok yaşanması halinde bunun ekonomi üzerinde baskı yaratacağını” söyledi.
Lane “Ancak şok şiddeti daha az olursa, Avrupa’nın belirli bölgelerinde gerçekleştirilen önemli kamu harcamaları gibi çeşitli olumlu faktörlerin büyümeyi desteklemesi beklenir. Özellikle Almanya’daki altyapı ve savunma yatırım programını ya da Avrupa Birliği’nin NextGenerationEU planını kastediyoruz” dedi.
REKLAM
REKLAM
Lane “Temel senaryomuz, enerji şokunun şiddetini artırmaması koşuluyla Avrupa ekonomisinin istikrarlı ancak ılımlı bir hızda büyümeye devam edeceği yönündedir” dedi.