Advertisement

Çin, ABD ile daha geniş bir ticaret anlaşmasının yaklaşmakta olduğunu da işaret edebilecek bir prosedür adımı olarak, yerli şirketler tarafından ABD'den domuz eti ve soya fasulyesi ithalatına uygulanan misilleme tarifesinden vazgeçmeyi planlıyor.

Çin Maliye Bakanlığı, şirketlerin ihtiyaçlarına göre belli miktarda ABD menşeili ürün alımlarını gerçekleştirmelerinin ardından başvuruların başladığını açıkladı. Bakanlık tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, ticaret savaşından kaynaklanan bu ürünler üzerindeki vergi mislillemelerinden feragat süreci üzerine çalışıldığı belirtildi.

ABD ve Çin’in müzakerecileri ticaret gerilimini geniş çerçevede çözecek birinci aşama ticaret anlaşmasına yaklaştıklarının sinyallerini verdiler, fakat ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmanın 2020 seçimlerinin sonrasına kalmasının bir sakıncası olmadığını söyledi ve kendisinin istediği gibi bir anlaşma imzalanamaması durumunda 15 Aralık’ta tarifeleri artırma tehdidinde bulundu.

Ticaret anlaşması kapsamında, Çin’in ithal etmesi talep edilen Amerikan soya fasulyesi, pamuk, mısır ve domuz etini kapsayan ürünlerde Çin vergilerden feragat etmeye başladı.

Misilleme hamlesinden feragat edilmesi alıcılara ABD’den yüzde 30 ek gümrük vergileri ödemeden soya fasulyesi almalarına izin verecek. Bazı tüccarların Maliye Bakanlığına muafiyet başvurusu yapmadan önce vergi bedeli ödemeleri gerekiyordu.