Advertisement
HABERLER ABONE OL

Asya Borsaları ABD piyasalarındaki satış eğilimini takip ederek, Cuma günkü işlemlerde geriledi. Piyasalardaki negatif seyirde, tahvil faizlerindeki yükseliş ve enflasyon endişeleri etkili oldu.

Çin borsalarında ise ABD-Çin arasındaki gergin görüşmelerin de olumsuz etkisi hissedildi. CSI 300 endeksinde kayıplar yüzde 3'ü buldu.

Alaska'daki zirve gergin başladı

ABD'de Biden yönetiminin Çin ile ilk doğrudan resmi teması sert tartışmaların yaşandığı toplantıyla başladı.

Alaska’da gerçekleştirilen zirvede iki taraf da insan hakları, ticaret ve dış politika alanında birbirlerine sert eleştiriler getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in desteklediği grupların üstlendiği siber saldırıları ve Pekin yönetiminin Müslüman azınlıklara yönelik baskılarını masaya getirdi. Blinken Çin’in adımlarının “kurallara dayanan küresel düzeni tehdit ettiğini” belirtti.

Çin Politbüro Üyesi Yang Jiechi ise bu suçlamaya “Batılı uluslar küresel kamuoyunu temsil etmiyor” yanıtını verdi ve ABD’nin “siber saldırıların şampiyonu olduğu” açıklamasını yaptı. Zirvede ilginç anlar da yaaşandı. Kameralar dışarı çıkarılırken Yang ABD delegasyonuna “Umduğunuz diyalog geliştirme yönteminiz bu mudur” çıkışını yaptı.

Enflasyon endişeleri sürüyor

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,75'e kadar tırmanarak Ocak 2020'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Tahvil faizlerinde yaşanan sıçrama, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın enflasyona ilişkin açıklamalarının ardından geldi. Powell, çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, ekonomik faaliyetin normale dönmesiyle harcamalarda hızlı bir toparlanma olması halinde fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı görülebileceğini ancak fiyatlardaki tek seferlik artışların enflasyon üzerinde yalnızca geçici etkilerinin muhtemel olduğunu ifade etmişti.

Japonya Merkez Bankası'ndan yeni kararlar

Politika faizini -%0,1’de, 10 yıllık devlet tahvili getiri hedefini de yüzde 0 civarında bırakan Japonya Merkez Bankası (BOJ) yeni politika setini de açıkladı. BOJ, 10 yıllık getiri hedefinin artı ve eksi yönde 25 baz puana kadar hareket etmesine izin verecek. Böylece BOJ getiri hedefinde ilk kez resmi bir aralık telaffuz etmiş oldu.

BOJ getiride eksi yönde hareket olursa katı bir müdahale yapmayacağını da açıklayarak gevşek politika sinyali verdi. Banka aynı zamanda “birbirini takip eden günlerde sabit getirili menkul kıymet alımı operasyonu” adını verdiği yeni mekanizmayla “kısa ve uzun vadeli faizleri daha hızlı aşağı çekebilmeyi” hedeflediğini açıkladı. BOJ bu hamlelerle son dönemde küresel çapta yükselen tahvil getirilerinin yarattığı endişeyi hafifletmeye çalışacak. Banka aynı zamanda sadece Topix endeksini takip eden ETF’lerini alacağını da duyurdu. Bu duyuru ile birlikte Nikkei 225 endeksinde düşüş hızlandı.