Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'de Mart ayı ihracatı dünya ekonomisindeki güçlü talebe karşın ekonomist beklentilerinin altında kaldı.

Verilere göre ülkede Mart ayında dolar bazında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,6 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkenin Mart ayında ihracatını yıllık bazda yüzde 38 artırması yönündeydi. Şubat ayında Çin'in ihracatı yıllık bazda yüzde 154 artış göstermişti.

İthalat tarafına bakıldığında artan emtia fiyatlarının etkisi izlendi. Ülkede Mart ayında ithalat bir önceki yılın aynı dönemine göre 38,1 ile beklentilerin oldukça üstünde bir artış kaydetti. Bloomberg anketinde bu veriye ilişkin beklenti yüzde 24,4 olarak belirlenmişti.

Dış ticaret fazlası da beklentilerin altında

Bu verilerin ardından ülkede Mart ayında elde edilen dış ticaret fazlası da düşük düzeyde kaldı. Ekonomistler Mart'ta Çin'in dış ticaret fazlasının 52 milyar dolar olmasını beklerken, bu rakam 13,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ülkede dış ticaret fazlası 37,9 milyar dolar olmuştu.

Beklenti altında kalan ihracat rakamlarına rağmen analistler Çin'in ihracat performansının pozitif olduğuna dikkat çekti.

Natwest Markets ekonomisti Peiqian Liu, ülkede ihracatın pozitif ayrışmasının toparlanmada hala ana temalardan biri olarak kaldığını, ihracattaki bu durumun da küresel toparlanmayla birlikte küresel tedarik zincirindeki boşlukları Çin'in doldurmasıyla ilgili olduğunu belirtti.