Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'de sanayi sektöründe sert Kovid önlemleriyle ilgili henüz tümüyle bir toparlanma yaşanamaması ve fiyatların düşüş eğiliminde olmasıyla sanayi şirketlerinin kârlarında sert geri çekilme izlendi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre yılın ilk iki ayında sanayi şirketlerinin kârlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,9 düşüş izlendi. Yabancı şirketlerin kârlarında ise yüzde 35,7'lik düşüş kaydedildi.

Aynı dönemde özel sanayi şirketlerinin kârlarında yüzde 19,9 düşüş görülürken, kamu şirketlerinde gerileme oranı yüzde 17,5 oldu.

Ülkede sert Kovid önlemleri gölgesinde geçen 2022 yılının tamamında sanayi şirketlerinin kârları yüzde 4 gerileme göstermişti.

Ulusal İstatistik Bürosu'ndan Sun Şiao verilere ilişkin değerlendirmesinde sanayi üretiminde toparlanma görülmeye başlasa da piyasa talebinin tümüyle yoluna girmediğini belirtti. Sun, şirketlerin gelirlerindeki düşüşün maliyetlerdeki düşüşten daha fazla olduğuna dikkat çekti.

SocGen Çin Ekonomisti Michelle Lam da piyasada talebin henüz tamamıyla toparlanmadığı için sanayi şirketlerinin maliyetlerini fiyatlara henüz yansıtmadığını belirtti.