Çin'den iki nadir elemente ihracat kısıtlaması
Çin, başta çip olmak üzere birçok elektronik ürünün yapımında kullanılan iki metalin ihracatına kısıtlamalar getirileceğini duyurdu. Söz konusu hamlenin ABD ile ilişkileri daha da kötüleştirebileceği belirtiliyor.
Çin, yarı iletkenler ve diğer elektroniklerin yapımında kullanılan iki metalin ihracatına kısıtlamalar getirdi. Bu hamlenin donanım üreticilerinin maliyetlerini artırması ve ileri bilgi işlem teknolojisi geliştirme yarışında yaşanan jeopolitik gerilimleri kötüleştirmesinin muhtemel olduğu değerlendiriliyor.
Çin Ticaret Bakanlığı’ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada, galyum ve germanyumun kimyasal bileşikleriyle birlikte 1 Ağustos’tan itibaren ihracat kontrolllerine tabi olacağı ve alınan önlemlerin Çin’in ulusal güvenliği ve çıkarlarına hizmet edeceği kaydedildi.
Küresel madencilik payına göre incelendiğinde Çin, galyum ve germanium da dahil olmak üzere 20 kritik ham maddenin lider üreticisi konumunda bulunuyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi rafine üretim ve işleme alanlarında da hakim ülke olarak öne çıkıyor.
Kısıtlama getirilen iki metal güneş panelleri, lazereler, gece görüş gözlükleri ve bilgisayar çipleri gibi çok geniş bir ürün yelpazesinde kullanılıyor.
Çin 20 nadir elementin üretiminde lider konumda
Çin, küresel madencilik payına göre ölçüldüğünde, galyum ve germanyum da dahil olmak üzere 20 kritik ham maddenin lider üreticisidir. Rafine üretim ve işlemede de hakimdir. Bu iki metal güneş panelleri, lazerler, gece görüş gözlükleri ve bilgisayar çipleri gibi çok geniş bir ürün yelpazesinde kullanılmaktadır.
Yapılan açıklamaya göre ihracatçıların iki metal için yurt dışına nakliyata başlamak veya devam etmek için Ticaret Bakanlığı’ndan lisans başvurusunda bulunmaları gerekecek. Firmaların denizaşırı alıcılarla ilgili ayrıntılı bilgi sunmaları ve yapılan başvuruları bildirmeleri gerekiyor. Bakanlık yapılacak incelemelerin gerekirse Danıştay’a çıkarılabileceğini belirtti.
Alınan önlem, endüstriyle ve askeri kabiliyetler için hayati önem taşıyan teknololojiler kontrol etmeye yönelik yaşanan küresel mücadelede önemli gelişmelerin sonuncusu olarak öne çıkıyor. Uzmanlar bu hamlenin hali hazırda strateji rakibi ABD ile kötüleşen ilişkileri daha da gerginleştirebileceğini değerlendiriyor.