Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'de milyarder iş insanı rekor cezayla karşı karşıya kaldı.

Çinli-Kanadalı milyarder Xiao Jianhua 13 yıl hapis cezası, sahibi olduğu Tomorrow Holdings ise 55,03 milyar yuan (8,1 milyar dolar) rekor para cezasına çarptırıldı.

Şanghay Mahkemesi, Xiao ve Tomorrow Holdings'in kamu mevduatlarını yasa dışı şekilde elde etmek, emanet edilen mülkün kullanımını suistimal ve yasadışı fon ve rüşvet kullanmakla suçlandığını söyledi.

Mahkeme, Xiao'nun suçlarından dolayı 6,5 milyon yuan para cezasına çarptırıldığını söyledi.

Mahkeme tarafından açıklanan kararda, Xiao ve Tomorrow Holdings'in "finansal işleyiş düzenini ciddi şekilde ihlal ettiği" ve "kamu mali güvenliğini zedelediği" belirtildi.

Şanghay Mahkemesi, 2001'den 2021'e kadar Xiao ve Tomorrow Holdings'in mali denetimden kaçmak ve gayri meşru menfaatler elde etmek için hükümet yetkililerine toplam 680 milyon yuandan fazla hisse, gayrimenkul, nakit ve diğer varlıkları rüşvet olarak verdiğini söyledi.

Göz altına alındığı 2017 yılından beri ilk kez görüntülendi

Xiao Jianhua, Çin'den kaçması sonrası birkaç yıldır yaşadığı Hong Kong Four Seasons Hoteli'ndeki odasında 2017 yılında göz altına alınmıştı. Çin Komünist Partisi seçkinleriyle bağlantıları olduğu bilinen Çin doğumlu Xiao, 2017 yılında otoritelerin holdinge yaptığı operasyonda soruşturulmaya başlamasından beri ilk kez görülen duruşmada görüntülendi.

Çin'in en zengin insanlarının listelendiği Hurun Raporu'na göre, 1989 demokrasi yanlısı protestolar sırasında öğrenci lideri olan Xiao'nun kaybolmadan önce yaklaşık 6 milyar dolar olduğu tahmin edilen bir servetin parçası olduğunu söyledi.