Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in en büyük bankalarından bazıları, hükümetin dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki büyümeyi hızlandırmak için yaptığı yardım çağrısına yanıt olarak bir dizi mevduat ürününde faiz oranlarını düşürdü.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Agricultural Bank of China, Bank of China ve China Construction Bank 3 ve 5 yıllık mevduat faiz oranlarını 15 baz puan indirdi ve vadesiz mevduat için web sitelerine göre yıllıklandırılmış faiz oranları 5 baz puan indirdi. Perşembe günü yürürlüğe giren değişiklikler, iki yıllık mevduat faizlerinin de 10 baz puan düşmesini sağlayacak.

Hareket, Çinli yetkililerin bu ayın başlarında ülkenin en büyük bankalarına mevduat faizlerini bir yıldan kısa bir süre içinde en az ikinci kez düşürmeleri yönünde yaptığı çağrının ardından geldi. Bankalar aynı zamanda küçük işletmelere ve ev alıcılarına ucuz krediler sağlamaya teşvik edildiğinden, bu değişiklik kötüleşen marjları hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Çin'in ekonomik toparlanması Nisan ayında ivme kaybetti. Çin ihracatı, Mayıs ayında üç ay içinde ilk kez düşerek, küresel talep zayıflarken ekonomideki riskleri artırdı. Bloomberg tarafından ankete katılan ekonomistler, gayri safi yurt içi hasılanın bu yıl yüzde 5,5 artmasını ve önceki tahmin olan yüzde 5,6'nın biraz altında kalmasını bekliyorlar. Konut satışlarındaki büyüme de kısa bir toparlanmanın ardından Mayıs ayında yavaşladı.