Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), ölümcül koronavirüsün yayılmasından kaynaklanan korku sonrası ekonomiyi ve sert düşen piyasaları desteklemek için ilk somut adımlarını attı ve bankalara kısa vadeli fonlama sağlarken, aynı zamanda fonlama için uyguladığı faizleri düşürdü.

PBOC bugün 7 ve 14 gün vadeli ters repolar yoluyla piyasaya net 150 milyar yuan (21.4 milyar dolar) enjekte etti. Her iki operasyonda da faizi 10'ar baz puan indirdi. Banka, yaptığı açıklamada, bu adımlarla "virüsü kontrol altına almaya yönelik özel dönemde bol likidite sağlamak için" verilen paranın maliyetini aşağı çektiklerini duyurdu. PBOC danışmanı Ma Jun, ay içinde faizin daha da indirilmesini beklediğini kaydetti.

Nakit enjeksiyonu, piyasadaki satış dalgasını yumuşatmak ve salgının yayılmasından ve tatilin uzamasından zarar gören firmaları desteklemek için haftasonu ilan ettiği bir dizi destekleyici tedbirin bir parçasıydı. Hükümet Pazartesi günü yaptığı açıklamada, koronavirüsün ekonomik etkisini en aza indirme konusunda güvenlerinin tam olduğunu kaydederken, merkez bankası ve düzenleyici kuruluşlar, salgının etkilerinin daha açık hale gelmesi ile birlikte, finans piyasaları ve şirketlere desteklerini artırabilirler.

Şanghay'da Huabao Trust Co. ekonomisti Nie Wen, "Yanıltıcı bir dönemdeyiz ve merkez bankasının ne tür adımlar atacağına karar vermesi için bekleyip görmesi gerek," dedi ve "PBOC ekonominin istikrarlı bir şekilde büyüyebileceğini garanti derken gelecek için politika alanı da bırakmak durumunda. Önümüzdeki bir ila iki hafta, ekonomik şokların geçici mi olduğunu yoksa orta vadeye mi yayılabileceğini değerlendirmek ve karara varmak için önemli olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de otoriteler piyasaya bol miktarda likidite vermeyi taahhüt etti ve daha da gevşemeye yönelik adımlar gelecek gibi görünüyor. PBOC'nin gazetesi Finansal Haberler'de yayımlanan mülakatta, banka danışmanı Ma Jun, PBOC'nin Şubat ayında yeni krediler için faiz oranlarını düşürmesini ve aynı zamanda, genellikle yaptığı üzere, ay ortasında kullandığı bir imkan olan orta vadeli fonlamayı da ucuzlatmasını beklediğini kaydetti.