Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, günlük yuan referans kurunu, para biriminin Cuma günü ABD ile artan siyasi gerilim ortamında yedi ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından 2008 yılından bu yana en düşük seviyesinde belirledi.

Çin Merkez Bankası (PBOC) yuanın dolar karşısında referans kurunu 7.1209 seviyesinde sabitledi. Bloomberg'in anketine katılan traderlar ve analistlerin tahminlerinin ortalamasına göre, kurun 7.122 seviyesinde belirlenmesi bekleniyordu. Onshore (Çin içinde) yuanın, sabitlenen bu kurdan her iki yönde en fazla yüzde 2 uzaklaşmasına izin veriliyor.

Hong Kong'da Macquarie Bank Ltd. makro strateji analisti Thuy Le, "Pazartesi günkü sabitleme büyük ölçüde beklenene paralel gerçekleşirken, çok hafif aşağı yönde eğilim gösterdi," dedi ve "PBOC, büyük ve düzensiz bir hareket olmadığı sürece, değer kaybı baskısını yönetebileceğini düşünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Singapur'da Commerzbank AG ekonomisti Zhou Hao, "Çin merkez bankası yuanın dolar karşısında yakın zamanda 7.2 seviyesini test edip etmeyeceğini yakından izleyecek," dedi ve "Yuanda şu an için muhtemelen daha fazla volatilite olacak, zira ABD Başkanı Donald Trump'ın Hong Kong'daki duruma nasıl tepki vereceğini görmek için bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Pekin'in Hong Kong'da kontrolü daha da sıkılaştırma yönündeki son adımı, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında diğer bir anlaşmazlık konusu haline geldi. ABD-Çin ilişkileri son birkaç ayda, dünyanın en büyük iki ekonomisinin, koronavirüs pandemisinden insan haklarına, bir dizi konuda anlaşmazlık yaşamaları ile birlikte daha da kötüleşti.

Onshore yuan Pazartesi günü Şanghay'da Cuma kapanışına göre yüzde 0.1 gerileyerek 7.131 seviyesine indi. Günlük kur sabitlemesi, yerel saat ile 16:30'daki önceki kapanış, yuanın para birimlerinden oluşan bir sepet karşısındaki hareketi ve diğer önemli kurların hareketleri gibi faktörleri dikkate alan bir formülle hesaplanıyor.

Geçen hafta dolar karşısında rekor düşük seviyeye doğru hareket eden offshore (Çin dışı) yuan, Pazartesi günü yüzde 0.26 düşerek yerel saati ile 11:05'te 7.1514 seviyesine geriledi.