Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan Rona, Evergrande varlıklarının yüzde 30’a yakın yükselmesinin sebepleri hakkında:

“Çin’deki resmî tatil nedeniyle şirketin kurucusu çalışanlarına bir konuşma yaptı ve bir zorluktan geçeceklerini ve ödemelerini yapacaklarını söyledi. Dün gece yapılan bir konuşmada ise binaların teslimatı ve üretime devam edecekleri belirten bir konuşma yaptığı söyleniyor. Karşılıklı uzlaşmaya varıldığının söylenmesi de bir rahatlama getirdi. Şirkete kredi veren 20’e yakın bankanın temsilcileri de bir toplantı yaptı şirketin durumunun banka açısından bir zorluk oluşturmayacağı şeklinde genel bir kanı oluştu”

Emlak şirketleri spekülatif yatırımlardan uzaklaşacak

Evergrande yönetiminin "bu zorluktan kurtulacaklarını" söylemesi dışından emlak portföyünü büyük indirimlerle satmasının da etkisi olduğunu söyleyen Rona, konut ve otoparkların yüzde 40-60’a yakın indirim ile elden çıkarılıp satılması söz konusu bir güven oluşursa indirimler artar ve satışlar olursa şirket likidite zorluğundan çıkabileceğini belirtti.

Rona, Konut sektörünün bir regülasyon geçmesi şeklinde bir politika olması istendiğini, bu yüzden emlak şirketleri büyük çaplı genişlenemeden vazgeçerek daha regüle edilir kontrol edilir finansal kaynaklarla devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Evergrande krizi

Çin'in hızlı büyüme ivmesinin gayrimenkul sektörü tarafındaki önemli oyuncusu Evergrande finansman akışı kesilmeye başlayınca zora girdi. Biriken borçları 300 milyar dolara ulaştı.

Şu anda şirket borç krizinin ortasında yer alırken, inşası devam eden konut ve ticari birim sayısı da 1,4 milyon civarında. Bu durum krizin sosyal alanda etki yaratmasına da yol açıyor. Yaklaşık 10 milyon kişi şirketin işlerini tamamlamasını bekliyor, kızgın tasarruf sahipleri protestolar düzenliyor.