Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’in zor zor durumdaki emlak geliştirme şirketi China Evergrande Group’un hisse senetleri, şirketin bir biriminin yuan cinsinden tahvillerin faiz ödemeleri konusunda müzakerede bulunmasının ardından şirketin borç sorunun düzensiz bir şekilde çözüleceği beklentilerinin azalması sonucu sert yükseldi ve dolar cinsinden tahvilleri ralli yaptı.

Evergrande Hong Kong piyasasında yüzde 32 ile 2009’dan bu yana en sert yükselişini gerçekleştirirken, 250 milyon hisse senedi el değiştirdi. Hong Kong piyasaları Çarşamba günü tatil nedeniyle kapalıydı. Şirketin 2022 vadeli yüzde 8,25 faizli dolar cinsinden tahvilleri 4,4 sent değer kazanarak 29,6 sente ulaştı.

Evengrade’in ülke içi emlak birimi, Çarşamba günü Borsaya yaptığı açıklamada, ertesi gün vadesi dolacak yuan cinsi tahvillerinden birinin faiz ödemesinin takas kuruluşu dışarıda bırakılarak müzakereler yoluyla çözüldüğünü duyurdu. Ancak şirket açıklamada ne kadar faiz ödeneceğini ve ödemenin ne zaman yapılacağını belirtmedi.

Dikkatler ödemeye çevrildi

United First Partners’ın Asya araştırma müdürü Justin Tang, “Çarşamba günkü açıklama, borç ödeme gücünü sürdürmenin halen Evergrande’nin gündeminde olduğunu gösterdi ve aynı zamanda yatırımcıların kreditörlerin bir ölçüye kadar çözüme açık oldukları yönündeki umutlarını da artırdı. Buradan şu anlam çıkıyor; ülke içi ve dışındaki kreditörler için düzenli bir yeniden yapılandırma/müzakere halen kartlar arasında ve bu durum Evergrande’ye çaresizce ihtiyaç duyduğu zamanı kazandırabilir” dedi.

Yatırımcılar dikkatlerini, dünyanın en borçlu gayrimenkul şirketinin 2022 vadeli dolar cinsinden tahvilinin 83.5 milyon dolarlık kupon ödemesine çevirmiş durumda. Yapılamayan ödemenin temerrüt olarak nitelenmesi için 30 günlük yasal süreye sahip yüzde 8.25 faizli tahvilin kuponu, bu yılın sonunda vadesi dolacak 669 milyon dolarlık tahvil faizinin bir kısmını oluşturuyor.

Piyasalardaki önemli soru, krizdeki şirketin küresel para yöneticilerini yatıştırıp yatıştıramayacağında ya da ödemelerin uzatılması gibi uzlaşma yoluna mı gideceğinde.