Advertisement

Çin, enerji fiyatlarındaki hızlı artışın suni gübre tedariki üzerindeki etkileri konusunda bir kez daha uyarıda bulundu ve gıda güvenliğinin etkilenebileceğine ilişkin endişelerini dile getirdi.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), WeChat yoluyla yaptığı açıklamada, gübrenin tarımsal üretim ve gıda güvenliğinin devamı için önemli olduğunu kaydetti ve yetkililere fiyatlarda istikrar sağlama ve kimyasal gübre şirketlerine hammadde ve enerji tedarikine öncelik vermeleri çağrısında bulundu.

Küresel gübre piyasası, aşırı hava koşulları, üretim tesislerindeki kapanmalar ve hükümet kısıtlamalarından dolayı oldukça sıkıntılı ve bu durum, artan maliyetler ve gıda enflasyonunun daha da kötüleşebileceği endişelerinden dolayı zaten tedirgin olan çiftçilerin üzerindeki baskıyı artırıyor.

Stokçuluğun üzerine gidilecek

Çin’de fiyatlardaki hızlı artış düzenleyici kuruluşların dikkatini çekti ve bu kalemler Pekin yönetiminin incelemekte olduğu emtia listesine eklendi. Çin’in en üst ekonomik planlama teşkilatı NDRC, Haziran ayında üre stokçuluğu ve fahiş fiyat uygulamalarının üzerine gideceği taahhüdünde bulundu.

Üre vadeli kontratları Zhengzhou piyasasında Perşembe günü, kömür fiyatlarındaki ralliyi izleyerek yeni bir zirve daha yaptı. Nitrojen üreticileri için tüm dünyada doğalgaz temel girdi olurken, Çin’de üreticilerin önemli kısmı kömür kullanıyor ve bu durum onları Pekin’in hava kirliliği ve daha geniş anlamda çevre sorunları ile mücadele çerçevesinde gittikçe sıkılaştırdığı politikalarına duyarlı hale getiriyor.