Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Ciner Grubu CEO'su Usta'dan Bloomberg HT'de özel açıklamalar

Ciner Grubu CEO'su Usta'dan Bloomberg HT'de özel açıklamalar

  • Ciner Grubu CEO'su Gürsel Usta, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen'in konuğu oldu. Usta, ABD'de 1,4 milyar dolarlık satın alımın ve Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımların detaylarını anlattı.

  • Usta, ABD'de yapılan son Genesis Alkali satın alımıyla soda külü üretiminin 9,5 milyon tona çıkacağını belirtti.

  • Usta, "Çin dışı pazarda dünya soda külü üretiminin yüzde 30'unu kapsayan bir firma haline geldik" diye konuştu.

Giriş: 04 Mart 2025, Salı 16:30
Güncelleme: 04 Mart 2025, Salı 17:22

Usta'nın öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

Soda külü konusunda ABD'deki satışların ardından bir pozisyon almamız gerekiyordu. Genesis firmasına teklif verdik ve kabul gördü. Bu firma 4,3 milyon tonluk üretimle ABD pazarının yüzde 30'una sahip bir firma. Ayrıca Oregon'da 4 milyon tonluk kapasiteli limanın işletme hakkı bize geçti.

Biz Türkiye'de 5,2 milyon ton üretim yapıyoruz. Burasıyla birlikte 9,5 milyon tona ulaştı. Bizimkiler tamamen fiili üretim. 9,5 milyon tonla dünyanın en büyük üreticisi olduk. Çin dışı pazarda dünya soda külü üretiminin yüzde 30'unu kapsayan bir firma haline geldik.

Şişecam da ABD'de yatırımlarını tamamladığında iki Türk firması Çin dışı pazarın yüzde 50'sine karşılık gelecek. Gittikçe büyüyoruz. Kaynağın sınırlı olması sebebiyle ABD'ye yönelim başladı.

"Dünya doğal soda külüne yöneliyor"

Sentetik ve doğal yöntemle üretiliyor soda külü. Sentetik kirli bir yöntem olduğu için dünya doğal soda külüne yöneliyor. ABD'de olmamız bizim için çok önemliydi.

Türkiye'de son yatırımla birlikte üretim sınırlarına geldik. Kapasite artışı yapıldıktan sonra tesisin ömründen yediğiniz için ekonomik olmayacak. Biz de ABD'de bu yatırımı yaptık.

Dünyada üretimin yüzde 70'yi sentetik, yüzde 30'u doğal üretim yöntemi. Çevresel baskılarla ülkeler doğal üretime yöneliyor. Biz ABD'de bu işi devam ettireceğiz. Patentine sahip olduğumuz yatırım modeliyle kendi üretimimizi artıracağız.

Bizim üretim modelimizde 1 ton soda içerisinde karbon yoğunluğu 0,57 oranında. Sentetik üretimde karbon yoğunluğu yaklaşık 3 katı. Biz çok çevreciyiz.

Kazan Soda'da fabrikanın içinde arıcılık yapıyoruz. Belki de Ankara'nın en büyük balcısıyız. Eti Soda tarafında 150 dönüm bağ var fabrikanın içerisinde. Oldukça çevreci bir üretim modeline sahibiz. Dünyada bu modelle bu üretime erişmiş tek şirketiz.

"Uzun vadede hedefimiz 1,5 milyar dolarlık ihracata ulaşmak"

Biz çok yatırımcı bir kuruluşuz. Kazan Soda'da 700 bin tonluk kapasite artışı yatırımımız var, anlaşmasını tamamladık. Haftaya ekip arkadaşlarımla birlikte Çin'e gidip kredi sözleşmelerini tamamlayacağız. Böylece Türkiye'deki üretim miktarımızı 6 milyon tona çıkaracağız. Kapasite artışıyla ilgili yaklaşık 150 işçi istihdam edeceğiz. 300 civarında da dolaylı bir artış olacak. Bugünkü fiyatlarla ilave olarak 150 milyon dolar ihracat yapacağız. Buradaki yatırım büyüklüğümüz 300 milyon dolar, Türk lirasıyla 11 milyar lira.

Geçen seneyi 957 milyon dolar ihracatla kapadık. 150 milyon dolarlık ilaveyle bugünkü fiyatlarla 1,1 milyar dolar ihracata ulaşacağız. Ancak 2022-2023 yıllarında enerji fiyatlarının yukarı çıktığı dönemde ürün fiyatları da yukarı çıkmıştı, o dönemde üst üste 1,3 milyar dolarlık ihracat yapmıştık. Uzun vadedeki hedefimiz 1,5 milyar dolar ihracatı yakalamak. Bizim ihracatımızda sıfır ithalat var.

Türkiye'de 950 milyon dolarlık yatırım

Eti ve Kazan Soda adına 480 megavata kadar güneş enerjisi yatırımı için sözleşme imzaladık. Bu da 300 milyon dolarlık yatırıma tekabül etmekte.

Cam tarafında üçüncü hat yatırımı yapıyoruz. Nisan-Mayıs aylarında üçüncü fırınımızı ateşlemiş olacağız. Bu bize 165 bin ton cam ambalaj üretimi yapabilecek bir kapasite. 100 ilave işçi ve 200-250 dolaylı istihdam sağlayacağız burada. 100 milyon dolara tekabül edecek. Bunu da ihracata yönlendireceğiz.

Kazan tarafında 20 milyon dolarlık yatırımla 300 bin tonluk endüstriyel tuz yatırımı işine başladık. Yaklaşık yüzde 6'lık bir payla pazara gireceğiz.

Kostik soda üretimi için yatırım yaptık. Şu an test yatırımlarına başladık. 30 milyon dolarlık bir yatırım. Böylelikle 100 bin tonluk dışarıdan kostik alımını engelleyecek bir yatırım oldu bizim için.

Demiryolu için yeni büyük silolar yapıyoruz. Demiryolu taşımacılığı için de 30 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz.

Aynı bölgede 5 megavatlık güneş enerjisi yatırımını tamamladık.

Atıktan sodyum bikarbonat üretimi için 40 milyon dolarlık bir yatırıma yöneldik. Atıklarımızı azaltacağız bu yolla.

Eti Soda'da sıvılaştırılmış karbondioksit üretmeye yöneldik. Bu da 20 milyon dolarlık bir yatırım. Türkiye'de sadece içecek sektöründe 200 bin tonluk kullanım var. Biz de burada yılda 50-55 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olacağız.

Toplamda 35 milyar TL'lik bir yatırımdan bahsediyorum. Bu yatırımların bir kısmı başladı, bir kısmı başlamak üzere. Toplamda Türkiye için 950 milyon dolarlık yatırımdan bahsediyoruz.