Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ciner Grubu CEO'su Gürsel Usta, pandemi sonrasında farklı ürün gruplarında artan talebe karşı yatırımlarına devam ettiklerini belirtti.

Bloomberg HT yayınına katılan Gürsel Usta, soda külünde 600 bin tonluk kapasite artışı yatırımına başlandığını, bu yatırımın yaklaşık 100 milyon dolar olduğunu ifade etti. Usta, söz konusu yatırımın önümüzdeki yılın sonlarına doğru tamamlanacağını söyledi.

Usta, "Bu yatırım tamamlandığında ek 600 bin ton kapasite kazanmış olacağız. Bizim oradaki kapasitemiz şu an 2,7 milyon ton" ifadelerini kullandı.

Usta'nın konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

Son 5 yıl içerisinde Türkiye’de 4 milyar dolar civarında bir yatırım yaptık. Grubumuz yatırımcı bir grup. Dolayısıyla biz öncelikle soda külünde biz 600 binlik kapasite artış yatırımına başladık, bu talepteki artıştan ötürü. Bu yatırımımız başladı yaklaşık 100 milyon dolar civarında bir yatırım bu, ölçek ekonomisinden dolayı biraz daha yatırımı küçülüyor. Bu yatırım önümüzdeki yılın sonlarına doğru tamamlanmış olacak. Bizim şu an oradaki üretim kapasitemiz 2.7 milyon ton. Bunu 3.3 milyon tona taşımış olacağız. Bu bize 200-250 milyon dolarlık bir ilave ihracat imkanı sağlayacak. Övünerek söylüyorum yüzde 100 katma değerli bir ihracat bizim ihracatımız. Biz zaten toplam ürünümüzün yüzde 85’ini yurtdışına ihraç ediyoruz.

Cam ambalaj tarafında bizim Bozüyük’te iki fırınımız var. Şimdi üçüncüyü yapıyoruz. Bunun da yatırımı başlamış durumda, önümüzdeki sene ortasından önce devreye girecek. 2 tane 650 tonluk fırında Ankara Kazan’da bütün izinler ve onaylar alındı, teşvik başvuruları yapıldı başlamak üzere. Burada da yaklaşık 260 milyon euroluk bir yatırım söz konusu.

Biz soda külünde dünyanın en çevreci firmasıyız. Solüsyon madenciliğine dayalı üretim yapan ek üreticiyiz. Basit mukayese yapacak olursak, bizim su tüketimimiz en iyi firmaların 1/5 ile 1/10’nu arasında bizim atığımız en iyi firmaların 1/5’i ile 1/10’nu arasında, enerji tüketimimiz minimum 3 kat daha az. Biz dünyada yeşil ürün sertifikasına sahip tek firmayız. Kaynakları minimum düzeyde kullanıp en optimum üretimi elde eden firmalara verilen bir sertifika ve tek bizde var. Karbon salınımımız Avrupa’daki en iyi firmanın yarısı kadar.

Pazardaki boşluğu kapatmak birinci görevimiz oldu. Türkiye çok kaliteli cam ambalaj üretiyor. 3’uncusu kurların bize verdiği destekler. Kurların verdiği desteklerle birlikte ihracat imkanları daha da ileri boyutlara gidiyor. Bu 3 çerçevede bu yatırımlarımızı planladığımızda bizde 150 milyon euroluk ilaveten ihracata bir katkı sağlamış olacağız.