Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aralarında yatırım yapılamaz kredi notuna sahip Jiayuan International’ın da bulunduğu dört Çinli şirket, perşembe günü dolar cinsinden tahvil ihracı gerçekleştirdikten sonra Evergrande’nin borç krizinin finansal sisteme yayılacağına dair endişeler biraz olsun azaldı.

Çin’in zor zor durumdaki emlak geliştirme şirketi China Evergrande Group’un hisse senetleri, şirketin bir biriminin yuan cinsinden tahvillerin faiz ödemeleri konusunda müzakerede bulunmasının ardından şirketin borç sorunun düzensiz bir şekilde çözüleceği beklentilerinin azalması sonucu sert yükseldi ve dolar cinsinden tahvilleri ralli yaptı.

Evergrande Hong Kong piyasasında yüzde 32 ile 2009’dan bu yana en sert yükselişini gerçekleştirirken, 250 milyon hisse senedi el değiştirdi. Hong Kong piyasaları Çarşamba günü tatil nedeniyle kapalıydı. Şirketin 2022 vadeli yüzde 8,25 faizli dolar cinsinden tahvilleri 4,4 sent değer kazanarak 29,6 sente ulaştı.

Evengrade’in ülke içi emlak birimi, Çarşamba günü Borsaya yaptığı açıklamada, ertesi gün vadesi dolacak yuan cinsi tahvillerinden birinin faiz ödemesinin takas kuruluşu dışarıda bırakılarak müzakereler yoluyla çözüldüğünü duyurmuş, ancak şirket açıklamada ne kadar faiz ödeneceğini ve ödemenin ne zaman yapılacağını belirtmemişti.

Fed’in varlık alımı azaltımının yakında başlayabileceğini duyurmasıyla birlikte küresel piyasalarda riskli varlıklara olan talep de yükseldi.

Fed politika yapıcılarının beklentilerinin yer aldığı noktasal grafikte de 2022'de faiz artışı öngören Fed yetkilisi sayısının arttığı izlendi. Ekonomik öngörülerde enflasyon beklentileri yukarı çekilirken, büyüme beklentilerinde düşüş görüldü. Karar sonrası konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, teşviklerin geri çekilmesi sürecinin 2022 ortasında son bulmasının uygun olabileceğini söyledi.