Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Commerzbank Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirim kararını değerlendirdi.

Commerzbank Gelişen Piyasa Analisti Tatha Ghose Merkez Bankası'nın enflasyonda düşüş beklentisinin ikna edici olmadığını savundu. Ekonominin yeniden ivmelenmesi halinde dezenflasyon sürecinin devam etmeyebileceğini belirten analist "Enflasyon göstergeleri, şu anki seviyelerden daha fazla gevşemeyi desteklemiyor. Yine de Türkiye'deki politik gerçek faizlerin % 8 - 9'lara kadar inebileceğini gösteriyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Macaristan'la beraber en negatif reel faize sahip ülke olduğunu belirten Ghose "Merkez Bankası dezenflasyon sürecini gerekçe göstererek politika faizini 50 baz puan düşürdü ve % 10.75'e çekti. Ancak Ocak ayında enflasyon yen,den yükselişe geçti, üretici fiyatları da sert biçimde ivmelendi. Türkiye'nin reel faizi şimdi negatif. Gelişen ülkelerde risk iştahı düştüğünde Türk Lirası da sert şekilde değer kaybedebilir" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Şubat ayı toplantısında politika faizini %10.75'e düşürmüştü.

Dün Bloomberg HT'ye kararı değerlendiren JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğini söyledi, Cebeci gelecek ay 25 baz puanlık indirim beklediğini belirtti.