Advertisement
HABERLER ABONE OL

Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose gelişen piyasaların performansını Akıllı Para programında Cumhur Örnek’e anlattı.

Gelişen piyasalarda ralli olduğunu belirten Ghose, “ABD-Çin arasında anlaşmaya varılmasından sonra, gelişen piyasasına ne kadar portföy akışı olduğunu gösteren IIF verisi, çok büyük bir sıçrayış olduğunu gösterdi. Anlaşma imzalanmadan önce bile anlaşma imzalanacağı biliniyordu. O yüzden risk iştahının olduğu bir ralli vardı. Aralık ayının ilk günlerine bakacak olursak, Türkiye hisse piyasası yüzde 13-14 hareket ederken, Rusya gibi piyasalarda yüzde 10’luk bir hareket göstermişti. Küresel anlamda biliyoruz ki risk algısının olduğu bir yerde Nasdaq ve S&P 500 gibi büyük endeksler bile rekor seviyelere çıkıyor.  Bütün küresel piyasaların performansları aynı olmayabilir.  Ancak herkes küresel rallinin içinde yerini buluyor.  Bazı endişelerin Türkiye ile ilgili de vardı, arkada kaldığını görebiliyoruz.  İran ilgiyi biraz kendine çekti ve Türkiye’de burada problemi çözmek için iyi bir rol oynamaya çalıştı. Hisse piyasası için Türkiye’nin kendi ABD ile ilgili problemleri tam odak noktası değil daha çok destekleyici performans oldu ve portföy akışı da bundan etkilendi” dedi.

"TL'de çok ihtiyatlı davranmak gerekiyor"

Merkez Bankası’nın 75 baz puanlık faiz indirimini de değerlendiren Ghose,  “Bildiğimiz gibi ayı görüşüne sahiptik çok uzun süre düşeceğini düşündük ve Merkez Bankası da faizleri indirmeye devam etti. Enflasyon hızlandı biraz ve faiz indirimleri buna rağmen devam etti. Yani çok açık bir hale geldi ki Merkez Bankası politik bir baskı altında ve piyasalar da tek haneli faiz görmek istiyor. Enflasyon da yüzde 12-13 olabilir. Gelişen piyasada riskten kaçınma durumu ortaya çıktığı zaman negatif faiz oranları bir faktör olacak gibi görünüyor. TL söz konusu olduğu zaman çok ihtiyatlı davranmak gerekiyor” dedi.

 “2020 büyüme oranları aşağı yönlü iken Türkiye’de büyümenin nasıl olacağını düşünüyorsunuz?” sorusuna Ekonomist, “ Biz biraz daha az iyimseriz ancak genel yönelimi de değerlendiriyoruz. Türkiye aslında bir resesyondan çıktı. Şayet büyüme kendi kendine toparlanmazsa o zaman hükümetin teşvikleri arttırması gerekecektir.  Büyüme döngüsü hızlanacak. Türk Lirası’nda keskin bir değer kaybı olursa, o zaman yavaş büyüme olacaktır. Çünkü geçen yılki resesyonun sebebi TL krizinden kaynaklanıyordu.  TL güçlü bir şekilde değer kaybı yaşarsa bu bir zorluk yaratır ve büyümeyi etkiler” dedi.

"Türkiye diğer gelişen ülkelerin üstünde bir performans gösteriyor"

Güney Afrika, Hindistan gibi ülkelerinde büyümeleri içinde yorumda bulunan Ghose, risk gördüklerini belirtti. Ghose, “Güney Afrika da reformlar yapılıyor. Reformları gerçekleştirmek zor bir şey şu an için faizleri de indiriyorlar.  Hindistan jeopolitik açıdan zorluk yaşadığı bir dönemde… Büyüme görülebilir şekilde yavaşlayacak.  Çin’de de ticaret savaşı etkilerinden dolayı bir yavaşlama görülecektir. Büyüme döngüsünden dolayı çoğu gelişen piyasalar biraz kırılgan duruyor. Türkiye esasında hızlandı ve diğer gelişen ülkelerin üstünde performans gösteren bir ülke” diye belirtti.