Advertisement

İRFAN DONAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 4 saat süren kabine toplantısı sonrasında hububat, bakliyat ve yaş çay üreticilerinin merakla beklediği 2021 sezonu alım fiyatlarını açıkladı.

Erdoğan, "Ton başına sert ekmeklik buğday alım fiyatını 2 bin 250 liraya, arpa alım fiyatını 1750 liraya yükseltiyoruz. Bakliyat alım fiyatlarımız ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin 150 lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir. Bu yıl için yaş çay alım fiyatı kilo başına 3,87 liraya, destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiştir" dedi.

Öte yandan makarnalık buğdayın ton başına alım fiyatını ise 2.450 TL olarak belirlendiği öğrenildi.

Erdoğan, destekleme primlerine yönelik ise "Ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlanacak" açıklamasında bulundu.

TÜRKŞEKER DE TMO'NUN REFERANS FİYATINA UYACAK

Hatırlanacağı üzere geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ekmeklik buğdayda 1650 lira, makarnalık buğdayda 1800 lira ve arpada ise 1275 lira taban fiyat açıklarken, Türkşeker TMO’nun açıkladığı taban fiyatının yüzde 2 üstünde bir fiyatla ve yüzde 50 avans ödemesiyle alım yapmıştı. Söz konusu durum, kamu kurumları arasında üstü kapalı şekilde de olsa sıkıntı yaratmıştı.

Geçen yıl Türkşeker'in buğday alımı yaparken TMO'dan farklı bir fiyat oluşumuna neden olmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl için söz konusu duruma da açıklık getirdi. Erdoğan, "Açıkladığımız alım fiyatları diğer kamu kurumları için de referans fiyat olacak, farklı fiyatlandırma yapılmayacak" dedi.

KURAKLIKTAN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI ERTELENECEK

Erdoğan, kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerin de Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının erteleneceğini duyurdu. Erdoğan, "Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenecektir" dedi.

GEÇEN YILKİ ALIM FİYATLARI

Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kırmızı ve beyaz sert ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 1.650 lira, makarnalık buğday alım fiyatını ise ton başına 1.800 lira olarak açıklamıştı. Geçen yıl arpa alım fiyatı ton başına 1.275 lira olarak açıklanmıştı.

Geçen yıl, TMO tarafından kırmızı mercimek için ton başına 3.550 lira alım fiyatı açıklanırken, yeşil mercimek için 3.200 lira, nohut için ise 3.350 lira alım fiyatı açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çaykur’un yaş çay alım fiyatını geçen yıl kilo başına 3 lira 27 kuruş olarak açıklamıştı. Çay üreticileri başta işçilik ve gübre olmak üzere hızla artan yüksek girdi maliyetleri dolayısıyla yaç çay alım fiyatının 4 liranın üzerinde olmasını talep ediyordu. ÇAYKUR, 2020'de üreticilerden 752 bin ton yaş çay alımı yapıldığını açıklamıştı.

Erdoğan'ın alım fiyatlarını açıklamasının ardından Twitter'dan açıklama yapan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, "Kuraklıktan zarar gören bölgelerdeki üreticilerin üretime devamı için, faizsiz tohumluk buğday ve gübre verilirse, kredi vadelerinin de ertelenmesiyle açıklanan 2.250 TL ekmeklik buğday fiyatı memnun edicidir. Piyasa fiyatları daha yüksek olacaktır. Çiftçilerimize hayırlı olsun" ifadelerine yer verdi.