Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

GAMA Enerji Genel Müdürü Tamer Çalışır doğalgazda yaşanan kesinti ve olası riskler hakkında değerlendirmede bulundu.

Bloomberg HT yayınına katılan Çalışır, doğalgaz fiyatlarındaki artışın Türkiye’deki enerji fiyatlarında dengeleri değiştirdiğini söyledi.

Çalışır’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Neredeyse 200 katın üzerinde artan doğalgazın sonucunda Türkiye’de enerji fiyatlamasında dengeler değişti. Kur etkisini de üstüne koyduğumuz zaman BOTAŞ’ın maruz kaldığı yükün maliyet bazlı yansıtılması ile ilgili uygulamaların çıktığını görüyoruz. İran’dan doğalgazın tekrar başladığı denklemlerde maliyet içerideki fiyatlama ile değişiyor. Hollanda bazlı doğalgaz fiyatlarındaki artışı tek neden olarak göremeyiz. Genel olarak Brent petroldeki artışı da göz ardı etmemek lazım.

“Nakit akışında zorluklar yaşadık”

Nakit akışının şu an şirketlerin en büyük sorunlarından biri olduğunun altını çizen Çalışır, yıl başında başlayan doğalgaz kesintileri ile nakış akışında zorluklar yaşadıklarını belirtti.

Çalışır sözlerine şöyle devam etti:

Geçen seneyi farklı piyasa koşulları nedeniyle, bir önceki seneye nazaran daha rahat geçirdik. Başta ülkemizde ve çevre ülkelerde yaşanan kuraklık nedeniyle düşen hidroelektrik santralleri kapasitesi, kömür ve emtialarda artan fiyatlarla birlikte yaşanan zorlayıcı ortam doğalgaz santrallerinin kapasite faktörlerinin artmasına sebep oldu. Bu durum geçen seneyi rahat geçirmemize yardımcı oldu. Gaz kesintileri ile ödemeler arasındaki farklar bizim günlük nakit akışımızda zorluklara sebep oluyor.

Almanya’nın 2 yıllık tahvil faizi 2015’ten bu yana ilk defa eksi yüzde 0,50 seviyesinde bulunan Avrupa Merkez Bankası mevduat faizinin üzerine çıktı. Salı günü eksi yüzde 0,47’ye kadar yükselen Almanya 2 yıllık tahvil faizi sonrasında yeniden eksi yüzde 0,50 seviyesine geriledi.

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artıracağına dair beklentiler yeni yılda tahvil piyasalarında faizlerin yükselmesini tetiklemişti. Almanya 10 yıllık tahvil faizi de Ocak ayı ortasında Mayıs 2019’dan sonra ilk defa pozitif tarafa geçmişti.

Yatırımcıların ABD’de yükselen enflasyona dair endişeleri artarken swap piyasaları 2022 yılında beş adet faiz artırımı gerçekleşebileceğini fiyatladı.

Bloomberg’in verilerine göre, piyasalar Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımına neredeyse kesin gözüyle bakarken 50 baz puanlık bir artırım olabileceğini de fiyatlamaya başladı.

Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi hafta başından bu yana gerileyerek dolarda zayıflamaya işaret ediyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin faizi bu hafta yüzde 1,76 seviyesinde yatay seyrediyor.

New York Times, son zamanlarda sosyal medyada popüler olan kelime oyunu Wordle’ı satın aldı. Satın alma için ödenen miktarı açıklamayan New York Times, sadece 7 rakamlı düşük bir ücret ödediklerini belirtti.

Wordle oyunculara 5 harfli bir sözcüğü bilmeleri için 6 deneme hakkı veriyor. Brooklyn’de yaşayan bir yazılım mühendisi olan Josh Wardle tarafından yaratılan oyun, Ekim ayında kullanıma açıldığından bu yana hızlı bir şekilde yayıldı.

New York Times’dan yapılan açıklamaya göre, oyunun milyonlarca kullanıcısı bulunuyor. Gelirlerini artırmak ve çeşitlendirmek için farklı yollar arayan New York Times, Aralık ayında oyunlarına 1 milyon yeni abonenin kayıt olduğunu duyurmuştu.

Oyunun yaratıcısı Josh Wardle ise satın almayla ilgili Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Oyun hayal ettiğimden daha fazla yayıldı. Birçok insana zevk vermeyi başaran bir oyunun gelişimini izlemek muazzamdı ve kişisel hikayelerinizi benimle paylaştığınız için teşekkür ederim” dedi.

Arçelik, 1 milyar dolar ya da muadili yabancı para tutarına kadar tahvil, finansman bonosu veya benzeri türden borçlanma aracı ihraç edilmesine ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu’na izin başvurusunda bulundu.

Arçelik tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklama ise şöyle:

Yönetim Kurulumuz tarafından 31.01.2022 tarihinde Şirketimiz Esas Sözleşmesinin 7'nci maddesinin vermiş olduğu yetkiye istinaden, Sermaye Piyasası Kurulu'nun Borçlanma Araçları Tebliği hükümlerine uygun olarak, yurtiçinde satışa sunulmaksızın Türkiye dışında satılmak üzere 1 yıllık dönem içerisinde çeşitli tertip ve vadelerde bir veya birden fazla seferde gerçekleştirilecek toplamda 1.000.000.000 ABD Doları veya muadili yabancı para tutarına kadar, piyasa koşullarına bağlı olarak belirlenecek esaslar çerçevesinde tahvil, finansman bonosu veya benzeri türden borçlanma aracı ihraç edilmesine, söz konusu ihraçlara ilişkin tüm sözleşmelerin ve bu sözleşmelere ilişkin sair evrakın tanzim ve düzenlenmesi, Sermaye Piyasası Kurulu ve diğer merciler nezdinde gerekli tüm başvuruların yapılması, Sermaye Piyasası Kurulu'nca onaylı toplu ihraç limitimizin geçerlilik süresi boyunca yapılacak tüm ihraçlarda, ihraçlara ilişkin tutar, vade, faiz, ek getiri oranı, ihraç zamanı ve satış şekli dahil tüm koşulların belirlenmesi, aracı kurumun seçimi, ihraçların gerçekleştirilmesi, dağıtım esasları ve tahsisatların belirlenmesi, ihraç, satış ve yurtdışı borsalara kayıt da dahil olmak üzere yurt içinde ve dışında gerekli bütün işlemlerin yerine getirilmesi hususlarında Hakan Hamdi Bulgurlu, Polat Şen, Özkan Çimen, Murat Kahriman'dan herhangi ikisinin birlikte imzası ile yetkili kılınmasına karar verilmiştir. Bu karar kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu'na gerekli izin başvurusu bugün yapılmıştır.

Bitcoin Ocak ayı ortasında gördüğü 32 bin dolar seviyelerinden kademeli bir şekilde toparlayarak 38 bin 500 dolara ulaşsa da, teknik göstergeler kripto paranın kuvvetli bir direnç ile karşı karşıya olduğuna işaret ediyor.

Bitcoin’in 69 bin dolardan gerilemesiyle başlayan trend çizgisi ile Bitcoin’in 20 günlük hareketli ortalaması ile 39 bin dolar seviyesinde kesişti. Analistler ise en büyük piyasa değerine sahip kripto para olan Bitcoin’in bu seviyelerde konsolide olduğunu belirtiyor.

Goldman'dan kripto paralar için 'sıkılaşma' uyarısı

Goldman Sachs stratejistleri, Bitcoin'in yaygınlaşmasıyla geleneksel varlıklarla korelasyonunun arttığını ve bunun çeşitlendirme avantajını yok ettiğini belirtmişti.

Bitcoin'in makroekonomik dinamiklerden etkilendiğini belirten stratejistler, merkez bankalarının para politikalarının sıkılaştırmasının da kripto paraları etkileyeceğini söylemişti.

Bitcoin’in başabaş enflasyon oranı, petrol fiyatları ve teknoloji hisseleriyle pozitif bir korelasyon içerisinde bulunduğunu belirten stratejistler, en büyük piyasa değerine sahip kripto paranın reel faiz oranları ve ABD dolarıyla negatif bir korelasyon içerisinde bulunduğunu da vurgulamıştı.

Altın fiyatları dolar rallisinin küresel piyasalarda duraksaması ve yatırımcıların enflasyon endişelerine odaklanmasıyla toparladı. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen dolar/TL’nin 13,30 civarına gerilemesiyle düşüş kaydetti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD Merkez Bankası’nın yüksek enflasyonla mücadele etmek için Mart ayı başında faiz oranlarını artırabileceğini fakat sıkılaştırma konusunda agresif davranılmaması gerektiğini söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise haftasonu Financial Times’a verdiği bir röportajda ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini 50 baz puan artırabileceğini söylemişti.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta “Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz” demişti.

Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta hızlı bir yükseliş kaydettikten sonra pazartesi günü yüzde 0,6 düşüş kaydederek kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, şu an için altını baskılayacak en önemli faktörün reel faizler olduğunu fakat artan enflasyondaki yükselişin devam etmesini beklediklerini belirtti. “Altın için orta ve uzun vade görünüm yükselişe işaret ediyor” diyen Moya, kısa vadede Fed’in şahin duruşunun değerli metalin fiyatlarını baskılayacağını vurguladı.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen haftayı Ağustos ayından bu yana en kötü performansıyla kapattıktan sonra yeni haftaya da düşüşle başlamıştı. Fed’in daha agresif bir sıkılaşma döngüsü izleyebileceğine dair beklentilerle baskılanan değerli metal, dolar rallisinin durmasından destek bularak salı günü 1.798 dolara tırmandı.

Gram altın fiyatı

Gram altın Dolar/TL ’nin geçen hafta 13,45-13,65 arasında dalgalanmasına rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle gerilemişti. Yeni haftaya da küresel altın fiyatlarının etkisiyle başlayan gram altın, salı günü dolar kurunun 13,32’ye kadar gerilemesiyle 770 TL civarında işlem görüyor.