Dolar son bir ayın en kötü haftalık performansına yöneldi
Dolar, güçlü çıkan ekonomik verilerin güvenli liman alımlarını azaltmasından olumsuz etkileniyor
Dolar göstergesi, ABD'de beklenenden iyi çıkan tarım dışı istihdam verisinin ekonomik büyümeye yönelik iyimserliği artırması ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi düşürmesi sonrası Haziran başından bu yana ilk haftalık kaybına yöneldi.
Risk iştahındaki artış, ABD'de işsizlik oranının üst üste ikinci ayda da düşmesi ve tarım dışı istihdamın Haziran ayında 4.8 milyon ile beklenenden fazla artmasından destek buldu.
Avustralya'da perakende satışlardaki iyileşme ve Çin'de Haziran ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisindeki sıçrama da piyasadaki olumlu havaya katkıda bulundu ve bu hava, koronavirüs vaka sayısındaki hızlı artışların olumsuz etkisini gölgeledi.
DailyFX stratejisti Margaret Yang, "Koronavirüs gelişmelerine ve Hong Kong'daki siyasi gerilime ilişkin artan endişeler olmasına karşın, Bu hafta ABD'den istihdam ve Çin'den PMI verilerinin çok güçlü çıkması ekonomide güçlü toparlanmayı işaret ediyor," dedi ve "Bu durum dolar gibi güvenli liman varlıklarında baskı oluşturuyor" değerlensirmesinde bulundu.
ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu haftayı yüzde 0.5 düşüşle geçmeye yöneldi. Endeks, ABD'de nakit hisse senedi ve tahvil piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı hacimsiz işlemlerle sakin seyretti.
ABD Hazine tahvil vadelileri fazla değişmezken, Asya hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini olumlu ekonomik verilere çevirmeleri ile birlikte yükseldi.
Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, sırasıla yüzde 0.9 ve yüzde 1.4 yükselerek son bir ayın en iyi haftalık kazançlarına yöneldi.