Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD ile Çin arasında alevlenen ticaret gerilimine rağmen güçlü kalan TL yeni güne de değer kazancıyla başladı.

Hafta başından bu yana düşüş trendinde olan Dolar/TL dün 5.51 - 5.59 bandonda dalgalandı. Kur bu sabah saatlerinde ise 5.4872 ile Nisan'dan beri en düşük seviyelere geriledi. Dün 6.16 - 6.29 bandında seyreden euro bu sabah 6.17'de, sepet kur 5.83'te seyrediyor. BIST 100 Endeksi dün % 0.92 artışla 99 bin 584 puandan kapanırken 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi % 0.19 artışla yüzde 16.11'e yükseldi.

TL'DE YÜKSELİŞİN NEDENLERİ

ABD ile Çin arasında artan ticaret gerilimi son günlerde gelişen ülke para birimlerine baskı yaparken Türk Lirası olumlu ayrışıyor. ABD ile ilişkilerin iyiye gitmesinin TL'deki güçlenmede en önemli gerekçelerden biri olduğu belirtiliyor.

Global Menkul Değerler Kıdemli Analisti Rıdvan Baştürk Bloomberg HT'ye ABD'den Türkiye'ye S400 konusunda yaptırımların ötelenmesi ve tahvil piyasasına girişlerin TL'yi desteklediğini belirtti.

Baştürk "küresel bazda volatilite yüksek ancak TL varlıklar bundan olabildiğince az etkileniyor. TL'deki değerlenme bir süredir devam ediyor, kurda 6.20 seviyesinden gelen bir aşağı yönlü eğilim var." şeklinde konuştu.

Baştürk bayram süresince TL'de çok sert hareket beklemediklerini, 12 Eylül'deki Merkez Bankası toplantısının kur için kritik eşik olacağını söyledi.