Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faizlerin düşüşü ile birlikte enflasyonun da Ağustos'ta düşüşe başlayacağı yönündeki değerlendirmeleri sonrasında yüzde 1'i aşan yükseliş kaydederek 8,57'nin üzerini test etti.

Türk lirası Temmuz ayında yüzde 2,5 yükselişle en fazla değer kazanan gelişen ülke para birimi olurken sene başından bu yana hala en fazla değer kaybeden ikinci gelişen ülke para birimi konumunda bulunuyor. Türk lirası bugünkü yükselişle son iki günde en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.

Katıldığı ortak canlı yayında Ağustos ayı ile birlikte enflasyonda düşüşün görüleceğini belirten Erdoğan, "Ekonomideki öncü göstergelere baktığımızda büyüme eğiliminin sürdüğünü görüyoruz. Yüzde 7'nin üzerinde bir büyümeyi yakalayacağız. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir. Bunu da özellikle buradan bir yerde ben de sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum, çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz" dedi.

Faiz enflasyonun üzerinde oluşmaya devam edecek mi?

Temmuz ayında açıklanan yıllık enflasyon ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizi arasındaki fark neredeyse sıfıra inerken ekonomist ve analistlerin çoğunluğu artık faiz indirimi için alan kalmadığını ve yılın geri kalanında da faiz indirimi beklemediklerini belirtmişlerdi.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu da enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, emtia fiyatları, kur ve artan talebin enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini ifade etmiş, politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söylemişti.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 384 baz puan seviyesinde bulunurken 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 18,77 civarında seyrediyor.

Fed'den şahin açıklamalar

Clarida, Fed’in ekonomiyi desteklemek için uyguladığı parasal destekleri geri çekme yolunda olduğunu ve bu yılın sonlarına doğru varlık alımını da azaltmaya başlayacağını söyledi. Delta virüsünden kaynaklanan risklerin olduğunu kabul etmesine rağmen ekonomide parlak bir görünümden bahseden Clarida, “Federal fonlama faizini artırmak için gerekli koşullar 2022’nin ortalarına doğru sağlanabilecek” dedi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, istihdam rakamlarında iyileşme sağlandığı sürece varlık alımının kademeli olarak azaltılması gerketiğini söyledi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise varlık alımı azaltımının bu yıl ya da 2022’nin başlarında başlayabileceğini belirtti.