Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(14:15'te güncellendi)

Dün 6.07 ile Mayıs ayından beri en yüksek gün içi seviyeyi test eden Dolar/TL bugün 6.05 - 6.08 bandında dalgalandı.. Son dönemde artan jeopolitik riskler Lira üzerinde baskıya neden oluyor.

Dolar/TL kuru Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının ardından, gün içi düşüğünden yükselişe geçerek 6.08'li seviyelere tırmandı. Kararın ardından 6.0810 ile gün içi yükseğini gören kur, TSİ 14:15'te yüzde 0.26 artıda yaklaşık 6.0794'ten alıcı buldu.

TCMB politika faizinde 50 baz puan indirime giderek yüzde 10.75 seviyesine çekti.

Bloomberg HT'nin anketine göre, son 5 toplantıda toplam 1.275 baz puanlık indirim yapan Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmesi beklenmiyordu. Ancak düşük montanlı indirim bekleyenler de vardı.

Ünlü Menkul Değerler karar ve sonrasında piyasa beklentisine dair "Merkez Bankası’nın önceki adımlarına kıyasla çok daha küçük ölçekli bir adım atması, vereceği mesajlarda temkinli bir dil kullanması ve bu neticede piyasalarda faiz indirimlerinde sona yaklaşıldığına yönelik bir algı oluşması TL’nin istikrar kazanmasına yardımcı olabilir. Aksi bir senaryoda ise halihazırda dolar karşısında 6,05’i aşan ve zayıf paritenin de etkisini de hisseden TL’de reel faizin daha da daralması şartları zorlaşabilir." değerlendirmesini yaptı.

Günün devamında da Fed'in toplantı tutanakları izlenecek. Fed Ocak toplantısında faizleri değiştirmemiş, koronavirüsün aşağı yönlü bir risk oluşturduğu vurgulanmıştı.

(14:15'te güncellendi)