Advertisement
HABERLER ABONE OL

Döviz mevduatlarında altının onsunda gerçekleşen geri çekilmenin etkisiyle geçen hafta düşüş kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre 19 Şubat haftası itibariyle döviz mevduatları 893 milyon dolar düşüşle 234,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Altın hariç düşüş ise 300 milyon dolar oldu.

Gerçek kişilerin döviz mevduatları 685 milyon dolarla düşüşle 148,8 milyar dolara geriledi. Tüzel kişilerin döviz mevduatları ise aynı haftada 208 milyon dolar düşüşle 85,9 milyar dolar oldu.

Mevduatlardaki düşüşü aynı haftada altının ons fiyatında yaşanan gerileme destekledi. 19 Şubat haftasında altının onsu yaklaşık olarak yüzde 2 değer kaybetmişti.

19 Şubat haftası itibariyle yurt içi yerleşiklerin 234,7 milyar dolarlık döviz mevduatlarının 37,7 milyar dolarını kıymetli madenler oluşturdu. Başka deyişle döviz mevduatları içinde kıymetli madenlerin payı yüzde 16 oldu.

Parite etkisinden arındırılmış veriler yayımlanmaya başladı

TCMB veri setinde yeni bir düzenlemeye giderek parite etkisinden arındırılmış verileri de yayımlamaya başladı. Buna göre 19 Şubat haftası itibariyle parite etkisinden arındırılmış olarak bakıldığında döviz mevduatları sadece 27 milyon dolar geriledi.

Bireylerin döviz mevduatlarına parite etkisinden arındırılarak bakıldığında ise 19 Şubat haftasında 142 milyon dolarlık artış gerçekleştiği görüldü. Tüzel kişilerin döviz mevduatları ise aynı haftada pariteden arındırıldığında 168 milyon dolar düştü.