Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Bankası, yükselen ve gelişen ekonomilerin keskin bir küresel gerilemeye 10 yıl önce gerçekleşen finansal krizin öncesine oranla daha az hazırlıklı olduğu uyarısında bulundu ve bu ülkelerin savunmalarını güçlendirmeye acil ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Dünya Bankası, Çarşamba günü yayımladığı çalışmasında, "Bu ülkeler, kısmen artan borçlar, emtia ihracatı için zayıflayan talep ve yavaşlayan iç büyümeden dolayı genellikle dış şoklara karşı daha kırılgan," dedi ve "Bir sonraki gerileme somutlaşmadan önce direncin yeniden oluşturulması için fırsat penceresi daralıyor olabilir" uyarısında bulundu.

Banka yetkilileri, zayıf finansmanın ihtiyaç duyulduğunda maliye politikası desteğini daha zor hale getirmesi ile birlikte, ticaret anlaşmazlıklarının gelişen piyasalar için kilit önemdeki büyüme motorunu zayıflamakta olduğuna dikkat çekiyorlar.

Öte yandan, raporda olumlu bir not da bulunuyor: 1997'den bu yana, politika çerçevesi, daha fazla ülkenin enflasyon hedeflemesine geçmesi ve daha iyi maliye politikalarına sahip olmaları ile birlikte daha dirençli hale geldi. Birçok gelişen ülke merkez bankasının borçlanma maliyetlerini düşürmeleri için halen alanları var.

Kriz sonrasını inceleyen "Küresel Resesyon Sonrası 10 Yıl" adlı bu çalışma, tüm dünyada politika yapıcıların küresel finans krizinden sonra en zayıf büyüme görünümü ile karşı karşıya kaldıkları bir dönemde yayımlandı. Uluslararası Para Fonu (IMF) geçen ay 2019 yılı büyüme tahminini yüzde 3 ile son 10 yılın en düşük düzeyine indirirken, Dünya Bankası Haziran ayında küresel büyüme projeksiyonunu yüzde 2.6'ya düşürdü.

Dünya Bankası'nın raporuna göre, bu yılın büyümesi, ticaret ve sanayi faaliyetlerindeki daha geniş tabanlı zayıflıkla birlikte daha önce tahmin edilenden daha zayıf çıkmaya hazırlanıyor. Bu durum, Dünya Bankası Başkanı David Malpass'ın büyümenin muhtemelen Haziran projeksiyonlarının daha altında gerçekleşeceği yolundaki değerlendirmesinde yansımasını buldu.

Adil büyüme, finans ve kuruluşlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Ceyla Pazarbaşıoğlu, çalışmanın önsözünde, "Yüksek borçlar ve zayıf maliye politikası pozisyonları dahil dış şoklara yönelik kırılganlıklar artmakta ve bu durum bir sonraki gerilemeye yönelik olası tepkinin etkinliğini zayıflatıyor" dedi.

Pazarbaşıoğlu ayrıca, "Emtia ihracatına dayanan ekonomiler de emtia için talebin muhtemelen küresel resesyon öncesine nazaran daha zayıf olduğu bir dünya ile karşı karşıya" değerlendirmesinde bulundu.

Washington merkezli Dünya Bankası, birçok yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin mali savunmalarını tekrar inşa etme, uluslararası rezervlerini güçlendirme ve sistemik risklerle daha iyi mücadele edebilecek finans sektörü politikaları oluşturma ihtiyacında olduğunu kaydetti.