Dünyada KDV indirimleriyle toparlanma desteklenecek
Bazı ülkeler pandemi sonrasında ekonomiyi canlandırmak için KDV indirimleri uygularken bazıları içinse bütçe açığını kapatmak ve mali disiplini sürdürmek öncelikli hedef.
Birçok ülke pandemi sonrası talep toparlanmasını desteklemek için katma değer vergisinde indirim uygulama kararı aldı. Belirli sektör ya da ürünler için vergi indirimleri uygulayan ülkelerin umudu talepte bir canlanma yaratarak ekonominin dişlilerini yeniden çalıştırabilmek.
Diğer taraftaysa bütçe konusunda endişe yaşayan ülkeler ya KDV indirimlerini bir seçenek olarak değerlendirmiyor ya da vergileri artırarak bütçe açıklarını kapatmayı hedefliyor.
-Restoranlar ve Turizmi Desteklemek için KDV İndirimleri
Mayıs ayı sonunda Alman parlamentosundan geçen bir düzenlemeyle Almanya restoranlarda müşterilerin ödediği satış vergisini %19’dan %7’ye düşürmüştü. Bunu takiben parlamento 1 Temmuz-31 Aralık arasında geçerli olacak tüm ürünlerdeki KDV’yi %19’dan %16’ya düşürme kararı aldı.
Bulgaristan haziran başında restoran ve catering hizmeti sağlayan şirketler için vergi düzenlemesini meclisten geçirdi. Yalnızca 2021 yılı için vergi oranını %20’den %9’a düşüren düzenleme Maliye Bakanı'nın itirazlarına rağmen Başbakan Boyko Borissov tarafından şiddetle desteklendi.
Yunanistan da turizmi canlandırmak için kahve, meşrubat ve ulaşım biletlerinde indirim uygulayacağını duyurmuştu. Toplam gelir içerisinde turizmin ciddi pay sahibi odluğu ülke KDV’yi %24’ten %13’e indirmeyi planlıyor. Oteller 15 Haziran’dan sonra açılacak, Uçuşlarınsa 1 Temmuz’dan itibaren başlayacağı düşünülüyor.
Avusturya da restoranları ve kültür sektörlerini desteklemek için KDV’yi 2021’nin sonuna kadar %5’e düşürmeyi planlıyor. Şu an çeşitli sektörler için %10-13 aralığında olan KDV’yi düşürerek ekonomiyi canlandırmaya çalışan hükümet, ekonominin bu sene %7,2 daralmasını bekliyor.
The Sunday Times’ın haberine göre İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak da KDV indirimi uygulamak için hazırlanıyor. Bakanlıktaki çalışanlara vergi indirimleriyle ilgili çeşitli seçeneklerin hazırlanması için talimat veren Sunak, daha önce KDV indirimi fikrine açık olduğunu belirtmişti.
-Bütçe Açığını Kapatmak için KDV’yi Üçe Katlamak
Bir diğer taraftaysa vergi indirimi düşünmeyen ya da tam tersi bütçe açıklarını kapatabilmek için vergi artışı yapan ülkeler bulunuyor. Japonya Maliye Bakanı mayıs ayı başında yaptığı bir açıklamada hükümetin bir vergi indirimi düşünmediğini, halihazırda mali durumun çok parlak gözükmediğini söyledi.
Suudi Arabistan ise KDV’yi üç kat arttırarak vergi oranını %5’ten %15’e çıkardı. Petrol kesintileri konusunda anlaşmaya varılamaması sonucunda petrol fiyatlarının düşmesi, Suudi Arabistan bütçesinin nasıl dengeleneceği konusunda endişeler artmıştı.
KDV artışını öngören düzenlemenin 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Erol Oytun ERCAN