Advertisement
HABERLER ABONE OL

NATO ve ABD'den tebrik

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden seçildiği için tebrik ederek, "Birlikte çalışmayı sürdürerek Temmuz'daki NATO Zirvesi'ne hazırlanmayı sabırsızlıkla bekliyorum." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulunun geçici sonuçlarına göre göreve yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti.

NATO Genel Sekreteri, "Birlikte çalışmayı sürdürerek temmuzdaki NATO Zirvesi'ne hazırlanmayı sabırsızlıkla bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turundaki başarısından dolayı tebrik ederek, iki ülkenin güçlü işbirliğini sürdürmeyi sabırsızlıkla beklediğini bildirdi.

İngiltere Başbakanı Sunak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti.

Sunak, paylaşımında, "NATO müttefikleri olarak ticaretin geliştirilmesinden güvenlik tehditleriyle mücadeleye kadar ülkelerimiz arasındaki güçlü işbirliğini sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyorum." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) geçici sonuçlarına göre göreve yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti.

Biden, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden seçilmesi vesilesiyle kutluyorum. NATO müttefikleri olarak ikili meseleler ve ortak küresel zorluklar üzerinde birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum." ifadesine yer verdi.

Rusya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi sonuçları belli olmayan cumhurbaşkanlığı seçimleri kazandığını açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı "aziz dostu" olarak niteleyip tebrik etti.

Kremlin'in yaptığı açıklamaya göre Putin, Erdoğan'a yazdığı mesajda, "Seçim zaferiniz Türkiye Cumhuriyeti'nin başı olarak özverili çalışmanızın doğal sonucudur ve Türk halkının ülkenin egemenliğini güçlendirmenize ve bağımsız bir dış politika izlemenize verdiği desteği açık bir kanıtıdır" dedi.

Putin mesajında ayrıca, "Rusya-Türkiye ilişkileri ve çeşitli alanlarda karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini güçlendirmeye verdiğiniz kişisel desteği son derece takdir ediyoruz" dedi.

Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayıp seçimdeki başarısı nedeniyle kutlayarak, en kısa zamanda Azerbaycan'a beklediğini iletti.

Macaristan

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumhurbaşkanı Seçimi'ni önde götüren Erdoğan'ı "tartışmasız seçim zaferinden" dolayı tebrik ettiğini bildirdi.

Libya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı seçimi önde götürmesinden dolayı tebrik etti.

Libya Başbakanlığına ait resmi Facebook sayfası "Hukumetina"da yayımlanan tebrik mesajında Dibeybe, "Kardeşim Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bir dönem daha Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı için tebrik ediyorum. Türk halkı Erdoğan’a olan güveni ve projelerinin başarısını yeniledi." ifadelerini kullandı.

Muhalefete hitaben ise Dibeybe, "Kazanamasa bile siyasi ve demokratik sürece sahip çıktığı için Türk muhalefetini de selamlıyorum." ifadelerine yer verdi.

Katar

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini önde götürmesi nedeniyle tebrik etti.

Şeyh Temim, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Aziz kardeşim Recep Tayyip Erdoğan'ı zaferinden dolayı tebrik ederim. Sizlere yeni döneminizde başarılar dilerim. Bu dönemde kardeş Türk halkının gelişim ve refah emellerini gerçekleştirmenizi, ülkelerimizin güçlü ilişkilerini geliştirmeyi ve bu ilişkileri daha fazla kalkınmayla sonuçlandırmayı temenni ederim." ifadelerini kullandı.

Dünyanın farklı ülkelerinden mesajlar

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim başarısından dolayı tebrik etti.

Seçim sonuçlarının "Türk halkının, Erdoğan'a olan güveninin sürdüğünün bir işareti olduğu" değerlendirmesinde bulunan Reisi, Türkiye ve İran'ın bu dönemde de tarihi, kültürel, dini ilişkilerin yanı sıra iyi komşuluk ilişkileri, karşılıklı saygı ve iki ulusun ortak çıkarlarına dayanan dostane ilişkilerinin her zamankinden daha fazla güçleneceğini belirtti.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Facebook hesabından Türkçe ve Arnavutça paylaştığı kutlama mesajında, “Zaferiniz için tebrikler Sayın Başkan.” ifadelerini kullandı.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani de Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı etiketleyerek yaptığı paylaşımda, Türkçe “Kosova ile Türkiye arasındaki ortaklık güncellenerek devam etsin.” mesajına yer verdi.

Osmani, mesajında “Bugünkü zaferinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yürekten tebrik ediyoruz. Siz Türkiye'yi yeni başarılara yönlendirmeye devam ederken, mükemmel işbirliğimizi geliştirmek için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da Twitter hesabından yayımladığı tebrik mesajında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya Cami ve bugünkü oy kullandığı anlara ait fotoğraflara yer verdi.

Maduro, "Venezuela, kardeşimiz ve dostumuzun zaferini kutluyor. Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinin kazananı oldu. Türk halkını, bu zaferinden dolayı tebrik ediyoruz. Yeni dünyayı inşa etmek için birlikte çalışmaya devam etmeyi arzu ediyoruz. Yaşasın Türkiye!" mesajını paylaştı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Salim el-Muslat, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kutlayarak, yeni dönemde kendisine başarılar diledi. Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seçimdeki başarısından dolayı tebrik etti. Türk halkını da tebrik eden Mustafa, "Bu sonucun, kardeş Suriye ve Türk halklarının hayrına ve yararına olmasını temenni ederiz." ifadelerini kullandı. Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda seçimdeki başarısından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kutladı.

Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanlığı, Twitter hesabından Başbakan Molla Muhammed Hasan Ahund’un kutlama mesajını paylaştı. Mesajında, Türkiye’yi “dost ve kardeş ülke” olarak tanımlayan Ahund, seçimdeki başarısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kutladı. Türk ve Afgan dostluğunun sürmesini arzuladığını belirten Ahund, Türkiye’nin dünyada ve bölgede özel bir yeri bulunduğunu belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Türkçe yayımladığı mesajında "Fransa ve Türkiye’nin birlikte üstesinden geleceği büyük sınamalar var. Avrupa’ya barışın geri gelmesi, Avrakdeniz İttifakımızın geleceği, Akdeniz denizi. Yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerimi ilettiğim Başkan Erdoğan ile birlikte, ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti.