Bloomberght
Bloomberg HT Haberler EBRD Başkanı: Bu yıl Türkiye için 1,5 milyar euroluk hacim öngörüyoruz

EBRD Başkanı: Bu yıl Türkiye için 1,5 milyar euroluk hacim öngörüyoruz

Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Odile Renaud-Basso, Bloomberg HT yayınında bankanın Türkiye operasyonları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Renaud-Basso, "Türkiye bizim için en önemli ülkelerden bir tanesi. Bu yıl 1,5 milyar euroluk hacim bekliyoruz. Geçen sene Kovid dolayısıyla daha fazla destek verme adına 1,7 milyar euroluk hacim gerçekleşmişti." diye konuştu.

Giriş: 09 Kasım 2021, Salı 14:11
Güncelleme: 09 Kasım 2021, Salı 14:32

Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştiren EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso Bloomberg HT yayınına konuk oldu.

EBRD Başkanı Renaud-Basso'nun yayında öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

Kadınlara 600 milyon euro bankalar aracılığıyla kullandırılacak. Bankalar bu kredileri iş hayatındaki kadınlara dağıtacak. Halihazırda 300 milyon euroluk programımız vardı. Bu kaynağın üzerine ekleme yapılacak.

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylamasından memnun olduk. Ülkelere karbon nötr hedeflerinde yardımcı olmak istiyoruz.

Türkiye'de özel sektörün karbon hedeflerine destek sağlıyoruz. Aynı zamanda belediyelerle de çalışıyoruz. Ankara, Gaziantep ve İstanbul'da yeşil projeler fonlanıyor.

"2021'de 1,5 milyar euroluk hacim öngörüyoruz"

Türkiye bizim hacmimiz açısından en önemli ülkelerden bir tanesi. Bu yıl 1,5 milyar euroluk hacim bekliyoruz. Geçen sene Kovid dolayısıyla daha fazla destek verme adına 1,7 milyar euroluk hacim gerçekleşmişti.

Taleple hareket ettiğimiz için projelere odaklanıyoruz. Dolayısıyla bizim bir hacim hedefimiz yok.

Yabancı yatırım için politika çerçevesinin istikrarlı ve şeffaf olması gerekiyor.

Türkiye için ciddi toparlanmadan bahsediyoruz. 2021'de yüzde 9 büyüme bekliyoruz. 2022 yılı için de yüzde 3,5 büyüme beklentimiz var. Enflasyon çok yüksek, bu da Türkiye için bir endişe kaynağı. Dünyada da enflasyon bir endişe kaynağı. Türkiye'de enflasyonla mücadele oldukça önemli. Yüzde 20'ye dayanan bir enflasyon söz konusu.

Bu, yabancı yatırımcılar için oldukça kritik. TL'nin düşmesiyle yatırımları değer kaybediyor.

Türkiye'deki durumu gözlemliyoruz. Çeşitli bir portföyümüz var, güçlü müşterilerle, ihracat potansiyeli olan müşterilerle çalışıyoruz. Ülkeye güvenimiz tam. Ama seçici davranıyoruz.

Kovid bizim yatırım önceliklerimizi değiştirdi. Müşterilerimize acil finansman yardımı sağlamaya çalıştık. Şimdi biraz daha yapısal gündemimize odaklanıyoruz. Sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık konularına öncelik veriyoruz.

Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çıktı, buna üzüldük. Kadınların iş hayatında olması gerektiğini düşünüyoruz.

Dijitalleşme de öncelik alanlarımızdan.

Türkiye diğer gelişen ülkelerle kıyaslandığında gerçekten güçlü bir imalat kapasitesi var. Ford Otosan'ı ziyaret ettik. Gerçekten Ar-Ge kapasitesi ve insan kaynağı oldukça güçlü. Türkiye Avrupa'ya yakın olduğu için ihracat kapasitesi de iyi.