Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritası niteliğindeki 2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program Resmi Gazete'de yayımlandı.

Programda 2022 yılına ilişkin büyüme yüzde 5 olarak belirlenirken, 2023 ve 2024 için de yüzde 5,5'lik büyüme hedefi kondu. Bu yıla ilişkin büyümede gerçekleşme tahmini yüzde 9 oldu.

Programda 2022'de yüzde 12 işsizlik öngörülürken, 2023'de yüzde 11,4, 2024'de ise yüzde 10,9'luk işsizlik hedefi programa girdi.

Enflasyona ilişkin olarak ise 2022 yıl sonu için yüzde 9,8'lik hedef kondu. 2023 için bu hedef yüzde 8, 2024 için ise yüzde 7,6 oldu. 2021 yıl sonu gerçekleşme tahmini ise yüzde 16,2 olarak belirlendi.

Orta Vadeli Program'da cari açığın gayrisafi milli hasılaya oranı 2022 için yüzde 2,2 olarak öngörülürken, bu oran 2023 için yüzde 1,5, 2024 için ise yüzde 1 oldu.

2024 kişi başına gelirin 11 bin doların üzerine çıkması bekleniyor

Programda 2022 için dolar cinsinden gayrisafi milli hasılanın 850 milyar dolara çıkması, 2023'de bu rakamın 925 milyar dolar olması, 2024'te ise 1 trilyon doları aşması öngörüldü.

Bu rakamları takiben kişi başına düşen gelirin 2022'de 9 bin 947, 2023'de 10 bin 703 ve 2024'te de 11 bin 465 dolar olması hedefe girdi.

Orta Vadeli Program'da TL ve dolar cinsinden gayrisafi milli hasılaya ilişkin beklentiler, hükümetin Dolar/TL kuruna ilişkin öngörülerini de ortaya koydu. Buna göre 2021 için kura ilişkin öngörü 8,30, 2022 için 9,27, 2023 için 9,77 ve 2024 için 10,26 oldu.

İthalatın program sonunda 300 milyar doları aşması bekleniyor

Dış ticarete ilişkin programdaki hedeflere bakıldığında 2022 için ihracat hedefinin 230,9 milyar dolar, programın son yılı olan 2024 için ise 255 milyar dolar olduğu görülüyor.

İthalat tarafına bakıldığında ise 2024'te ithalatın 309 milyar dolar olması bekleniyor. Böylelikle program sonunda dış ticaret açığının 54 milyar dolarda gerçekleşmesi hedefleniyor.

Kamu dengesine ilişkin beklentiler

2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da kamu maliyesine ilişkin hedeflerde program sonuna kadar bütçe açığında yükseliş ivmesi yaşanacağı öngörüldü.

Buna göre 2021'de bütçe açığının 230 milyar TL olması beklenirken, 2022 için hedef 278,4 milyar TL, 2023 için 290,2 milyar TL ve 2024 için de 294 milyar TL olarak belirlendi.

Elvan'dan dayanıklı büyüme vurgusu

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, bugün yayımlanan Orta Vadeli Programa (OVP) ilişkin, özel sektör öncülüğünde dayanıklı bir büyüme için makroekonomik istikrarı daha da güçlendireceklerini bildirdi.

Elvan, Twitter hesabından, resmi gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan OVP'ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomide 2022-2024 döneminin temel politikalarına, ilkelerine, hedef ve gösterge niteliğindeki ekonomik büyüklüklerine yer verilen Orta Vadeli Programın bugün yayımlandığını belirten Elvan, "Özel sektör öncülüğünde dayanıklı bir büyüme için makroekonomik istikrarı daha da güçlendireceğiz." ifadesini kullandı.

— Lütfi Elvan (@lutfielvan) September 5, 2021

2022-2024 dönemini kapsayan Yeni Orta Vadeli Program'ının (OVP) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Programda kamu maliyesi politika ve tedbirleri kapsamında borçlanmanın ağırlıklı olarak TL cinsinden yapılacağı, yurtiçi döviz ve altın cinsi borçlanmaların ise piyasa koşulları çerçevesinde kademeli olarak azaltılmasının borçlanma politikasının temel stratejik hedeflerinden birisinin olacağı belirtildi.

GSYH’ye oranla merkezi yönetim bütçe açığının 2022 yılında yüzde 3,5, program dönemi sonunda ise yüzde 2,9 olarak gerçekleşeceği öngörülürken faiz dışı dengenin 2022 yılında yüzde 0,5 açık vereceği, program dönemi sonunda ise yüzde 0,3 gazlaya döneceği öngörülüyor.

Elvan: Bu stratejiler faiz yükünü azaltarak bütçede alan oluşturacak

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ağustos ayında borçlanma konusunda son derece dikkatli bir yaklaşım izlediklerini,uygulanan borçlanma politikaları sayesinde yurtiçinde döviz cinsi borçlanmayı kademeli olarak düşürmeye başladııklarını belirtmişti.

“2021 yılında yurtiçinden yaptığımız döviz cinsi borçlanma, döviz cinsi ödemelerin yaklaşık yarısı kadar. Borç yönetiminde bir diğer amacımız, maliyetleri de dikkate alarak borçlanmanın vadesini mümkün olduğu kadar uzatmak.” diyen Elvan, bu yaklaşım sayesinde yurtiçinde borçlanmanın vadesinin 34 aydan 52 aya yükseldiğini vurgulamıştı.

Elvan, bu stratejiler sayesinde faiz yükünü azaltarak, bütçede alan oluşturmak ve bu alanı da ihtiyaç duyulan yerlerde kullanmak istediklerini söylemişti.

Haziran iç borçlanma programında azalma dikkat çekmişti

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Haziran-Ağustos dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisinde Haziran programındaki azalma dikkat çekmişti.

Daha önce yayınlanan Mayıs-Temmuz dönemini kapsayan iç borçlanma stratejisinde Haziran ayında 33,8 milyar TL'lik borçlanma öngörülürken son programda bu tutar 28 milyar TL olarak belirlenmişti.

Son programda Haziran ayında toplam 31,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 28 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması öngörülmüştü.

Temmuz ayında toplam 53 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 52 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanırken Ağustos ayında toplam 10,1 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 16 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması hedeflenmişti.

Ekonomide 3 yıllık yol haritası Orta Vadeli Program'da genç işsizliğinin çözümüne ilişkin politika ve tedbirler de yer aldı.

Buna göre Genç İstihdam Ulusal Strateji Belgesi hayata geçirilecek.

Programda öğrencilere yönelik staj ve diğer yetenek yönetimi faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve mesleki rehberliğin desteklenmesi öngörüldü. Bununla birlikte öğrencilerin iş hayatına geçiş öncesi kariyer farkındalıklarının kariyer merkezleri ile güçlendirilerek reel sektörün talep ettiği becerilerin sağlanması hedeflere girdi.

Kadınlar, gençler ve engelliler gibi özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına girişlerini ve kalıcı olmalarını hedefleyen İş Kulübü programlarının yaygınlaştırılması öngörüldü.

Beceri envanterleri geliyor

Orta Vadeli Program'da reel sektöre yönelik beceri temelli bir iş analiz yöntemi geliştirilerek mesleklerin beceri envanterlerinin çıkarılması ve eşleştirme sisteminin beceriler özelinde geliştirilmesi hedeflendi.

Kadınların iş kurma, e-ticaret platformlarında daha çok yer alma ve kooperatifçilik kurma konusunda daha fazla teşvik edilmesi de hedefler arasında yer aldı.

Sosyal yardım alan çalışılabilir durumdaki bireylerin üretken duruma getirilmesi ve sürdürülebilir gelir elde edebilmelerine yönelik çalışmalar yapılacak ve bu amaçla aktif iş gücü programları da etkin bir şekilde kullanılacak.

Ekonominin 3 yıllık yol haritası niteliğindeki Orta Vadeli Program'da teknolojik ürün üretimine ilişkin politika ve tedbirler de yer aldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan programa göre yüksek teknolojili ürünlerin üretileceği, büyük ölçekli yerli ve yabancı yatırımcıların yer alacağı, yeni nesil endüstri ve teknoloji bölgeleri kurulacak.

Programda teknoloji ile ilgili olarak Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın uygulanmasına devam edileceği de açıklandı.

Çığır açıcı teknolojilere yönelik yeni Ar-Ge projelerinin başlatılacağı, kuantum, yapay zeka, biyo teknoloji, genetik ve yeni nesil nükleer enerji gibi alanlarda öncül araştırmaların destekleneceği belirtildi.

Teknoloji geliştirme bölgelerinin niteliğinin artırılması ve teknolojik standartların belirlendiği yurtdışı komitelerde özel sektörün daha fazla temsil edilmesi teşvik edilecek.

Lojistik koridorları iyileştirilecek

Programda yüksek katma değerli üretimin canlandırılması ve ihracatı destekleme amacıyla yeni pazarlara erişimi kolaylaştıracak ana ulaştırma ve lojistik koridorlarının da geliştirilmesi ve iyileştirilmesi hedefi kondu.

Düşük teknolojili ürünlerin yoğun olduğu sektörlerde kalite, tasarım ve markalaşmayı sağlayacak politikaların izlenerek ihracatın katma değerinin artması da hedeflendi.

2022-2024 dönemini kapsayan Yeni Orta Vadeli Program'ının (OVP) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

OVP'de iklim değişikliğinin etkisini tüm dünyada daha şiddetli bir şekilde göstermesinin, sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde yeşil ekonomiye geçiş sürecinin önemini artırdığının altı çizilerek, Avrupa Birliği (AB) tarafından 2019 yıl sonunda açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi yaklaşımlarla gelişmiş ülkelerin öncülüğünde küresel düzeyde ekonomi politikalarında iklim değişikliğinin ağırlığının arttığına işaret edildi. Bu durumun, başta Türkiye'nin ana ihracat pazarı AB olmak üzere ülkelerin uygulayacağı yeni politikalara göre sanayide ve ekonomi genelinde yeşil dönüşümün gerekliliğini beraberinde getirdiği vurgulanan OVP'de, program döneminde küresel değer zincirleriyle bütünleşme ve daha fazla uluslararası yatırım çekme sürecinin, bu yeni anlayış çerçevesinde Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nda yer alan hedef ve eylemler de dikkate alınarak şekilleneceği belirtildi.

Buna göre, sanayi, ticaret, ulaştırma, çevre ve enerji alanlarında yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomiye geçişi destekleyici yeni yaklaşımlar, dış finansman imkanları da dikkate alınarak destek, kredi teşvik mekanizmaları çerçevesinde hayata geçirilecek. Başta geri dönüşüm teknolojileri olmak üzere verimlilik artıran ve sera gazı emisyon artışını sınırlamayı hedefleyen yatırımlar desteklenerek, uluslararası ticaret alanında iklim değişikliği politikalarıyla uyumlu ihracatın rekabet gücü artırılacak.

Yeşil dönüşüm için Ar-Ge çalışmaları desteklenecek

Yeşil dönüşümü hızlandırmak amacıyla Ar-Ge çalışmaları desteklenerek yeşil üretim için gerekli teknolojiler geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak.

Yeşil OSB ile yeşil endüstri bölgesi sertifikasyon sistemi tamamlanarak, çevreye duyarlı, sürdürülebilir sanayi ve döngüsel ekonomi alanları oluşturulmasına hız verilecek.

Finansal sektörün düzenleyici çerçevesi sanayinin yeşil dönüşümünü kolaylaştıracak şekilde geliştirilecek.

Sıfır atık uygulamaları yaygınlaştırılacak

Çevreye duyarlı yatırımların finansmanı amacıyla uluslararası standartlarla uyumlu rehber hazırlanarak yeşil tahvil ve sukuk ihraçları teşvik edilecek.

Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla enerji ve üretim kaynaklarını verimli şekilde kullanan, çevre dostu üretime yönelik yatırımlar desteklenecek.

Sıfır atık uygulamaları hane halkını da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak.

Üretimin kritik alanlarındaki ihtiyacın dışında kalan atık ithalatının azaltılmasına yönelik tedbirler alınacak.

Bakan Elvan: Dayanıklı bir büyüme için makroekonomik istikrarı daha da güçlendireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Twitter hesabından, resmi gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan OVP'ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomide 2022-2024 döneminin temel politikalarına, ilkelerine, hedef ve gösterge niteliğindeki ekonomik büyüklüklerine yer verilen Orta Vadeli Programın bugün yayımlandığını belirten Elvan, "Özel sektör öncülüğünde dayanıklı bir büyüme için makroekonomik istikrarı daha da güçlendireceğiz." ifadesini kullandı.

Ekonominin 3 yıllık yol haritası Orta Vadeli Program'da Türk Eximbank'ın yeniden yapılandırılmasına yönelik hedef de yer aldı.

Buna göre Türk Eximbank fonlama imkanları dış ticaret dengesinin geliştirilmesini sağlayacak yatırım projelerinin finansmanında ve başta KOBİ'ler olmak üzere firmaların ihracat finansmanı ihtiyaçlarını karşılamakta kullanılacak. Bu amaca uygun olarak Türk Eximbank, uluslararası en iyi uygulamalar dikkate alınarak yeniden yapılandırılacak.

Geçen hafta Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Eximbank'ın yeniden yapılandırılmasına yönelik açıklamalarda bulunmuştu.

İhracatın finansmanı ve maliyetlerinin düşürülmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini, Eximbank’ın reeskont kredilerini artırdıklarını, burayla alakalı başka maliyet düşürücü çalışmaların sürdüğünü aktaran Bakan Muş, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Eximbank'ı yeniden yapılandıracağız ve güçlendireceğiz. Bu bizim gündemimizde. Şimdi kanun değişikliğiyle alakalı Parlamentonun çalışması olacak, onunla beraber Eximbank'ı yeniden yapılandırma sürecine sokmuş olacağız."