Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde'ın faiz kararı sonrası düzenlediği basın toplantısında verdiği teşvik mesajları sonrasında Avrupa'da ekonomistler pandemi alım programının genişlemesini bekliyor.

AMB'nin Mart ayında duyurduğu 1,35 trilyon euroluk pandemi alım programının Ekim sonu itibariyle yarısı kullanılmış durumda. JPMorgan, UBS ve Barclays pandemi alım programının 500 milyar euro genişletilmesini beklerken, Commerzbank ve Morgan Stanley da belli oranlarda programın büyütüleceğini öngördü.

Evercore ISI'nin değerlendirmesine göre Aralık ayındaki toplantıdan önce bile bu program altındaki alım hızının artırabilmesi mümkün. Tahminlerini paylaşan tüm kurumlar ise pandemi alım programının 6 ay uzatılarak 2021 sonuna kadar genişletilmesini bekliyor.

Ekonomistler: Alım programı da genişleyecek

Avrupa'da ekonomistler pandemi alım programıyla birlikte 2015'de uygulamaya alınan varlık alım programının da genişleyeceği görüşünde. ABN Amro, Pictet ve Barclays programın 2021 sonuna kadar uzatılacağını öngörürken, Pictet aylık varlık alımlarının 40 milyar euroya yükseltileceğini tahmin etti.

AMB'nin varlık alım programı 2019 yılında kısa bir ara verdikten sonra aylık bazda 20 milyar euroluk alımlarla devam etmişti. Varlık alım programının halihazırda yıl sonuna kadar uygulanmasını öngörülüyor.

Bunların yanında Avrupa'da ekonomistler bankanın mevcut faiz oranlarına dokunmasının olası olmadığı görüşünde birleşti. Bankanın uyguladığı faizler rekor düşük seviyelerdeki seyrini pandemi döneminde de korumuştu.