Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan enflasyonla mücadele vurgusu yaptı.

Bakanlığının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunuşunda konuşan Elvan büyüme sürecinin enflasyonla mücadeleyle çelişmeyeceğini ifade etti.

Elvan, yılın 2. yarısında tüketim, yatırım ve ihracattaki toparlanmanın büyümeyi pozitif etkileyeceğini söyledi.

Elvan'ın sunumunda şu ifadeler öne çıktı:

Büyümenin 2020 yılında yüzde 0,3 oranında gerçekleşmesini bekliyoruz. 2022 ve 2023 yıllarında istikrarlı bir büyüme dönemine gireceğiz. İşsizlik Yeni Ekonomi Programı dönemi sonunda yüzde 10,9'a gerileyecek. Önümüzdeki dönemde büyümenin, özellikle istihdam artışıyla birlikte refaha yansımasını hedefliyoruz.

Enflasyonun kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirilmesi temel hedeflerimizden.

2019 yılında 29,8 milyar dolar olarak gerçekleşen seyahat gelirleri 2020 yılında 10 milyar dolar civarında oluşacaktır. Bu gelişmeler doğrultusunda, cari işlemler dengesinin yüksek altın ithalatı, mal ihracatı, dış ticaret dengesi ve seyahat gelirlerinde yaşanan daralmaya bağlı olarak 2020 yılsonunda Yeni Ekonomi Programı tahmininin biraz daha üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz

2020 sonu itibariyle bütçe açığı geçici olarak artacak. Yılsonu bütçe açığı/GSYH oranını yüzde 4,9'un altı olarak tahmin ediyoruz.

Hem yerli hem uluslararası girişimciler açısından yatırım ortamını iyileştirme konusunda yapısal reformları hayata geçireceğiz.

2021 yılında iç borç çevirme oranımız mevcut yüksek likidite seviyemizin de yardımıyla bütçe açığının ima ettiğinin altında bir oran olan yüzde 120 seviyesinde planlanmış olup; yabancı para cinsinden iç borcun hem miktar hem de toplam borç stokundaki payının azaltılması hedeflenmektedir.

Şeffaf, öngörülebilir ve istikrarlı bir biçimde uygulayacağımız ekonomi politikalarıyla risk primimizin azaltılmasını sağlayacağız.

Fiyat istikrarını sağlayacak, mali disiplini koruyacak, para ve maliye politikalarında eşgüdümü artıracak, yatırım ortamını iyileştirecek, üretim odaklı gelir oluşturma potansiyelini yükseltirken salgının olumsuz etkilerini giderecek dönüşüm programlarını hayata geçireceğiz.

Girişim Sermayesi Fonlarına doğrudan kaynak aktarımı ile 2023 sonuna kadar 2 milyar lira tutarında kaynak taahhüdünde bulunmayı hedefliyoruz.

Uluslararası standartlara uygun, kullanıcı odaklı ve sürdürülebilir bir istatistik sistemi kurma yönünde atılan adımlar süratle güçlendirilecek ve geliştirilecektir