Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de bir zamanların en genç kadın milyarderi olarak manşetlere çıkan Elizabeth Holmes dolandırıcılıktan hüküm giydi.

Holmes 2004 yılında Stanford Üniversitesi’nden ayrılarak kurduğu ve 2015 yılında Forbes dergisi tarafından 9 milyar dolar değere sahip olduğu belirtilen Theranos şirketiyle ilgili açılan davada dolandırıcılıktan suçlu bulundu.

Savcılar, 37 yaşındaki Holmes'un, 2010-2015 yılları arasında yatırımcıları bir parmaktan alınan birkaç damla kanla birçok hastalığa teşhis koyabilen bir test kiti geliştirdiğine ikna ederek dolandırdığını belirtti.

Yaklaşık 30 tanığı çağıran savcılar, Holmes'un yatırımcılara sattığı ürünün işe yaramadığını bilmesine rağmen şirketin başarısı konusunda kararlılığını koruduğunu kanıtlamaya çalıştı.

Jüri üyeleri, Holmes'u yatırımcılara komplo kurmak ve dolandırıcılıktan suçlu buldu.

Yatırımcılar arasında ABD'nin en zengin isimleri var

Bir dönemin enerji devi Enron şirketinin başkan yardımcılığını yapan bir baba ve Kongre komitesi çalışanı bir annenin çocuğu olan Holmes’un saygın ailesini ve özgeçmişini kullanarak yatırımcılardan yaklaşık 700 milyon dolarlık risk sermayesi topladığı iddia ediliyor.

Theranos şirketinin yatırımcıları arasında yaklaşık 100 milyon dolar kaybeden medya devi Ruport Murdoch, Walmart’ın da sahibi olan Walton ailesi ve inşaat devi Bechtel Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Riley Bechtel gibi isimler bulunuyordu. Henry Kissinger ve eski ABD Dışişleri Bakanı George Schulz gibi isimleri şirketin yönetim kurulun katılmaya ikna eden Holmes için işler 2015 yılında işler tersine dönmeye başladı.

Bir tıp uzmanından aldığı ipucu sonrası konuyu incelemeye başlayan The Wall Street Journal gazetesinden John Carreyrou, eski çalışanlar ve muhbirlerle görüşmesi sonrası şirketin devrim yaratacak dediği Edison test kitinin aslında başka üreticilere ait cihazlarla yapıldığına ve yanlış sonuçlar verdiğine dair bir yazı dizisi yayınladı. Oldukça ses getiren bu yazı dizisi sonrası Holmes’a ilgili otorite olan CMS tarafından 2 yıl süreyle laboratuvar işletme yasağı getirildi. Bu cezanın ardından ortaya çıkan usülsüzlükler, devam eden yasal süreçler ve adli araştırmalardan sonra şirket 5 Eylül 2018’de kalan nakit ve varlıklarının alacaklılarına dağıtılacağını belirterek tasfiye sürecine başladığını duyurdu.