Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin İran'a yaptırım uygulamasına karşın bazı ülkelere bu ülkeden petrol ithalatı için ayrıcalık tanıması ile artması beklenen küresel arz bolluğuna ilişkin endişelerin güçlenmesi sonucu son 10 yılın en kötü aylık performansını gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Kasım ayında yüzde 21 civarında düştü ve düşüşünü ikinci aya taşımaya hazırlanıyor. Rusya üretimi kısma konusunda Suudi Arabistan'a katılma konusunda istekliliğini gösterirken, gelecek hafta Viyana'da gerçekleştirilecek OPEC toplantısının sonucu, grubun ABD Başkanı Donald Trump'ın petrol fiyatlarının düşürülmesi konusundaki baskısı ile karşı karşıya olmasından dolayı halen belirsiz.

Petrol fiyatları, Ekim ayının başlarında dört yılın zirvesine tırmandıktan sonra, yüzde 30'dan daha fazla düştü ve 2015'ten bu yana en büyük çöküşlerinden birini yaşadı. ABD'nin yaptırım uyguladığı İran petrolüne yönelik istisnalar sağlamasından dolayı aşırı arz endişeleri güçlenirken, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazılığı, enerji talebinin azalması riskini artırıyor. Petrol bu ay aşırı satım bölgesindeki seyrini sürdürdü ve bu hafta ABD'li kaya petrolü üreticileri için kilit bütçe eşiği olan 50 dolar seviyesi civarında kaldı.

Seul'de KB Securities Co. emtia analisti Lim Jaekyun, "Petrol aşırı arz endişeleri ile düşerken ve kısa vadede daha da sendelemesi mümkünken, fiyatlar orta ila uzun vadede yükselecek," dedi ve "OPEC'in arz kısıntısına gitmesine ve mevcut fiyatların kaya petrolü çıkarmayı kazançsız hale getirmesi ile birlikte ABD'de üretimin yavaşlamasına ilişkin iyimserlik var" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Seul saati ile 15:03'te varil başına 51.46 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Kontrat Perşembe günü yüzde 2.3 yükselerek 51.45 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın hafif üzerindeydi.

Vadesi Cuma günü dolacak Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek varil başına 59.67 dolara ulaştı. Kontrat bu ay yüzde 20 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.11 dolar primli işlem gördü. Daha aktif işlem gören Şubat kontratı yüzde 0.3 tırmandı.