Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, zayıflayan büyümeye ilişkin endişeler ve OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarının ABD'de artan üretimi dengeleyip dengelemeyeceğine ilişkin şüpheler ile birlikte son bir ayın en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta bu haftayı yüzde 9.7 kayıpla geçmeye hazırlanıyor. Ham petrol, Fed'in faiz artırımı ve ABD hükümetinin kapanma tehdidinin ekonomik belirsizliği artırmasının ardından diğer piyasalardaki satış dalgasına katıldı. Öte yandan, yatırımcıların OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarının artan arz fazlasını gidermeye yeteceği konusundaki kuşkuları devam ediyor.

Ham petrol fiyatları, ABD'de kaya petrolü üretimindeki aralıksız artışın OPEC ve ortaklarının piyasayı dengeye kavuşturmaya yönelik çabalarını olumsuz etkileyeceği korkularından dolayı son dört yılın en kötü çeyrek dönem performansını gerçekleştirmeye yöneldi. Öte yandan, Fed Başkanı Jerome Powell'ın gelecek yıl faiz artırımları konusunda daha temkinli olacaklarını kaydetmesine karşın, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in dünyanın ikinci en büyük ekonomisini desteklemeye yönelik yeni bir reform hamlesinden bahsetmemesi ile birlikte, büyümeye yönelik endişeler devam ediyor.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia traderı Hong Sungki, "Talep bu noktada daha büyük sorun, zira OPEC + grubu üretimi Ocak ayından itibaren kısacak ve ABD'de kaya petrolü üretiminin mevcut fiyatlarda hızını koruyup koruyamayacağı da kuşkulu," dedi ve "OPEC'in 2016'da üretim kısıntısı konusunda anlaşmaya varmasının ardından petrol fiyatlarının 2017 ortasına kadar zayıf kaldığını düşünürsek, piyasanın bir denge görmesi tekrar zaman alabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 39 sent yükselerek Singapur saati ile 13:38'de varil başına 46.27 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 4.8 düşerek 45.88 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 17 altındaydı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 40 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek varil başına 54.75 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 5.1 düşerek 54.35 dolara indi ve bir yılı aşkın süredir ilk kez 55 doların altında kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 9.2 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.46 dolar primli işlem gördü.