Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

CEMRE NUR KARACA

Küresel altın piyasalarını ve altın fiyatlarını değerlendiren Sait Bakistanlı ve Mehmet Ali Yıldırımtürk, gram altında son zamanlardaki gerilemenin güçlenen Türk Lirası'nın bir sonucu olduğunu belirtirken geçtiğimiz 10 senede altın fiyatları dolar cinsinden bir değişiklik göstermezken TL cinsinden fiyatların 4 katına çıktığını söyledi.

Türkiye ve küresel altın piyasalarını değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Sait Bakistanlı, “ABD’den gelecek olan destek paketiyle birlikte piyasaya sunulacak olan sıcak para önemli. Sıcak para piyasaya girdikten sonra emtia talebi de artacaktır.” dedi.

“Çeyrek altına baktığımızda 2-2,5 aylık süreçte 440 ile 450 TL arasında bir aralığa sıkıştığını görüyoruz. Ama 500’ün üzerini zorladığını da hatırlatmakta fayda var.” diyen Bakistanlı, bir tavan görüldüğü takdirde genel algının o tavanın yeniden görüleceği yönünde olduğunu belirtti.

TCMB’nin politikalarıyla Dolar/TL kurunda yaşanan düşüşten dolayı gram altın fiyatlarının düştüğünü söyleyen Bakistanlı, “Ancak faiz indirimi tek başına hiçbir zaman yeterli değil. Reformların gelmesi ve birkaç kararın daha alınması gerekiyor.” dedi.

"3 çeyrek altınımız enflasyona gitti"

İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Mehmet Ali Yıldırımtürk ise ons altın için 1.850 dolar seviyesinin önemli olduğunun altını çizerek, “Teknik olarak önemli bir seviye bu seviyenin altında kaldığı sürece 1.800 dolara kadar gerileyebilir. Yükselişlerde de altının ons fiyatının 1.900 dolara a kadar gidebileceğini öngörüyoruz.” diye ekledi.

“8 Eylül 2011 tarihinde altının onsu 1.855 dolarmış. 26 Ocak 2021’de de ons altın 1.855 dolar olmuş. Altın çok yükselmiş değil böyle baktığınız zaman ama 1 gram altının fiyatı 105 liraymış, şimdiyse 440 lira.” diyen Yıldırımtürk, dolar/TL kuru ve TL çarpanından dolayı 3 çeyrek altının enflasyona gittiğini de belirtti.

Yıldırımtürk, "2011 Eylül ayında çeyrek altın 175 liraymış. Şimdi 730 lira, yani bizim 3 tane çeyrek altınımız enflasyona gitmiş gibi görünüyor." dedi.