Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan verilere göre tüketici fiyatları hem yıllık hem de aylık bazda sırasıyla yüzde 12.15 ve yüzde 1.35 seviyelerinde açıklanarak beklentiyi aştı.

Bloomberg HT Araştırma Masası tarafından yapılan anketin sonuçlarına göre enflasyon beklentisi yıllık yüzde 11.84, aylık yüzde 1.06 idi.

Enflasyon verilerinde arka arkaya üçüncü kez yaşanan artış, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) genişlemeci döngüsünü duraklatabilir. Tüketici fiyatları Kasım'da yıllık yüzde 10.56, Aralık'ta yüzde 11.84 yükselmişti.

Tüketici maliyetlerindeki yükselişe karşın ilk çeyrek sonrasına ilişkin görünüm politika yapıcıların faiz indirimlerini sürdürmeleri için elverişli. Ancak gelecek adımlarının veriye bağlı olduğunu belirten banka için frene basma anlamına gelebilir.

Barclays Plc ekonomistlerinin veri öncesindeki e-posta raporunda enflasyon rakamlarının MB'nin indirimlere devam etmesi ya da beklemeye geçmesi kararını büyük ölçüde şekillendireceği, enflasyonun yukarı yönlü sürpriz yapması durumunda Nisan toplantısına kadar bekle ve gör duruşu benimseyeceği belirtilmişti.

Bloomberg ekonomisti Ziad Daoud'a göre enflasyon kur kaynaklı baz etkisinin gelecek aylarda yükselmesiyle baz etkisi Mart'ta zirve görebilir. Sonrasında ise baz etkisinin azalmasıyla birlikte enflasyondaki gerileme para politikasının daha fazla genişlemesine imkan verebilecek.