Ergün: Halkbank makine sektörü için yeni kredi mekanizması geliştirdi
-
Bloomberg HT'ye özel açıklamalar yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Halkbank'ın makine sektörü için yeni bir kredi mekanizması geliştirdiğini açıkladı

Bloomberg HT direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin'in sorularını yanıtlayan Nihat Ergün, Halkbank'ın makine sektörü için yeni bir kredi mekanizması geliştirdiğini açıkladı. Bankanın kredi mekanizmasını yarın açıklayacağını söyleyen Ergün, Halkbank'ın kredisinin 10 yıl vadeli ve düşük faizli olacağını dile getirdi.
"TTK'NIN ÇIKMASI 3 YILI BULABİLİR"
Ergün, bu hafta Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Borçlar Kanunu'nun gündemde olacağını belirterek, bu konularda mutabakat sağlandığını ve Ocak sonuna kadar da yasaların geçmiş olacağını açıkladı. Bakan, konuyla ilgili olarak, "Siyasi partiler bu konuda uzlaştı. Bunun sanayiye, ekonomiye büyük katkısı olacak. Siyasi partilerin bir araya gelip 2 temel kanunda uzlaşması herkesi memnun edecek" diye konuştu. Kanunların 15 günde yasalaşıp yasalaşmayacağıan dair soruya Ergün, "Eğer her bölüm üstünde ayrı ayrı konuşalım, her maddeye önerge verelim denilmezse TTK 3 günde geçer. Ama her maddeye önerge verilirse 3 senede bitmez" yanıtını verdi.
"İMKB ÇATISI ALTINDA KOBİ BORSASI KURULACAK"
Yeni finansman kaynağı oluşturulabilmesi için KOBİ borsası oluşturulacağını açıklayan Ergün konuyla ilgili olarak, "2011'de KOBİ borsasını devreye sokmak istiyoruz. KOBİ borsası, İMKB çatısı altında 'Gelişen İşletmeler Piyasası' olarak adlandırılacak. Borsanın kurulmasıyla ilgili SPK'nın çalışması sürüyor. Yasal çerçeve bu ay içinde netleşir. " dedi.
"TÜRKİYE EKONOMİSİNDE İLERLEME SAĞLAM ZEMİNDE OLMAKTADIR"
Canlı yayın sırasında TÜİK'in sanayi üretimi artışının Kasım'da %9.1 çıktığını gösteren verinin açıklanmasıyla Ergün, "Mevsimsel takvim etkisinden arındırılan veriler çok önemli, demek ki Türkiye ekonomisindeki ilerleme sağlam zeminde olmaktadır, bu da hepimize umut vermektedir" açıklamasını yaptı. Ergün, Kasım ayında üretimdeki artışın önemli bir gösterge olduğunu vurgulayarak, "Bunun aralık ayında da devam edeceğini görüyoruz. Aralık'ta daha bile iyi bir tablo olabilir. Büyüme verilerinin yüzde 7.5'i geçme ihtimali var. Performansımızı 7 üzerinde tutmaya gayret etmemiz lazım." diye konuştu.
"KOBİ'LERİN PROBLEMLERİNİN BAŞINDA FİNANSMAN GELİYOR"
KOBİ'lerin problemlerinin başında finansman olduğunu dile getiren Bakan, finansman için en önemli kaynağın malın bedelini zamanında alması olduğunu söyledi. Ergün, "Sorun KOBİ'lerin sattığı malın bedelini zamanında alamaması. Avruğa Birliği konuyla ilgili olarak 'Geç ödemeler direktifiliği' hazırladı, bu çerçevede biz de Borç Kanunu hazırlıyoruz. KOBİ'lerin kamudan alacaklarını zamanında alabilmesi önemli" dedi.
"TÜRKİYE'NİN REKABET GÜCÜNÜ TASARIMDA, AR-GE'DE ARAMASI GEREKLİ"
Türkiye kendini Avrupa Birliği içerisinde gören bir ülke, dolayısıyla Avrupa'daki sanayi strateji yaklaşımından bağımsız hareket etmiyor." diyen ergün, "Ancak bizim rekabet gücünü ucuz işgücü, ucuz hammaddede değil, Ar-ge, inovasyon, tasarım, markalaşmada, katma değerin yüksek olduğu ürünlerde aramamız lazım" dedi. Sanayi strateji Belgesi'nde Türkiye'nin rekabet analizlerini yaptıklarını hatırlatan Bakan, iş ortamı iyileştirmesinden KOBİ'lerin finansmana erişimine kadar bir takım yatay politikaları gerçekleştirdiklerini söyledi.
"UZUN VADEDE ÜRETİM YAPISINI DÖNÜŞTÜRMELİYİZ"
Merkez Bankası kararlarını değerlendiren Ergün, MB'nin adımlarının kendi çalışmalarıyla uyumlu olacağını söyleyerek "Bu kararlar yatırımları azaltacak ekonomik büyümeyi engelleyen parametre olmayacak. Bu kararların genel stratjilerle uyumlu adımlar olarak işleyeceğini düşünüyorum" dedi.
Cari açığın finansal istikrar üzerinde oluşturduğu riski göz ardı edemeyeceklerini belirten Ergün, "Merkez Bankası, Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesine dönük olarak tedbirler alıyor. Bunlar etkili olacak önlemler ama üretim ve ihracatın teşvik edilmesine dönük mekanizmalar çalıştırılmalı. Cari açık sadece bunlarla değil üretimin temel yapısını dönüştürmek gerek. Ar-ge'ye, markalaşmaya hız kesmeden devam etmemiz lazım. Yoksa sadece bu yontemlerle cari açık azalmaz. Uzun vadede üretim yapısını dönüştürmemiz, bunun için de ileri teknolojiye geçiş sağlamamız, verimliliğe, markalaşmaya ve tasarıma önem vermemiz lazım" dedi.
Ergün, "Kredilerin niteliğini ithal ettiğimiz alana odaklarsak cari açık meselesinde önemli bir mesafe alacağımızı düşünüyorum" dedi.
"İSTANBUL'UN REKABETÇİLİĞİ YÜKSEK CAZİBE MERKEZİ"
Sivil Toplum Kuruluşları'nın sanayi stratejine katkısı büyük olduğunu belirten Bakan ayrıca İstanbul'un hala önemli bir cazibe merkezi olduğunu hatırlatarak, "Patent başvurularının yüzde 43'lük bölümü İstanbul'dan yapıldı. Yani İstanbul'un rekabetçiliği her açıdan hala yüksek büyük bir cazibe merkezi olma özelliğini koruyor" açıklamasını yaptı.